Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

«Του έρωτα και της σκιάς» της Ισαμπέλ Αλιέντε

Σε μια χώρα που ζει στη σκιά του φόβου και του θανάτου, δυο άνθρωποι αναζητούν την αλήθεια και την αγάπη με κάθε κόστος... Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για το φως της αγάπης και το σκοτάδι της βίας, από τη συγγραφέα που αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Συγγραφέας: Isabel Allende
Τίτλος πρωτοτύπου: De amor y de sombra
Είδος έργου: Μυθιστόρημα
1η έκδοση στην ισπανική γλώσσα: 1995
Ελληνικός τίτλος: Του έρωτα και της σκιάς
Μετάφραση: Βασιλική Κνήτου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Έτος έκδοσης: 2019

**Γράφει η Μαρίνα Δήμου

Το βιβλίο της Ισαμπέλ Αλιέντε Του έρωτα και της σκιάς περιγράφει μια ιστορία αγάπης δυο νέων, ενός φωτογράφου και μιας δημοσιογράφου, από εντελώς διαφορετικούς προσωπικούς κόσμους.

Η υπόθεση ενδεχομένως να φαντάζει κοινότοπη και τετριμμένη, αλλά στην πραγματικότητα μόνο έτσι δεν είναι. Η συγγραφέας, με κεντρικό άξονα αυτή την αγάπη, περιγράφει εξαιρετικά ρεαλιστικά τη φρικτή πραγματικότητα της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ στη Χιλή το 1973. Η αφήγηση σε πολλά σημεία είναι καθαρά αυτοβιογραφική, μια και η ίδια είναι ανιψιά του τότε ανατρεπόμενου πρόεδρου Σαλβαντόρ Αλιέντε. Έχοντας ζήσει από πολύ κοντά τη φρίκη της δικτατορίας, το φόβο, την αγωνία των ανθρώπων και όλα όσα συνεπάγονται με το συγκεκριμένο καθεστώς, γράφει αυτό το βιβλίο όχι μόνο για να υποδηλώσει τα αποτελέσματα της δικτατορίας σε προσωπικό, ανθρώπινο και πολιτικό επίπεδο, αλλά και για να εξυψώσει το σεβασμό, τη γενναιοδωρία, την αξιοπρέπεια και τελικά την αγάπη και τη βοήθεια προς τους ανθρώπους. Οι ήρωες ψάχνουν να βρουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους, να νικήσουν το φόβο, να αποκαλύψουν με κίνδυνο της ζωής τους τα αδιανόητα εγκλήματα, να δικαιώσουν τους νεκρούς τους και τελικά να αποκτήσουν ξανά την ελευθερία τους. Στο τέλος της αφήγησης η Ιρένε και ο Φρανσίσκο φεύγουν από τη χώρα τους αλλά δίνουν υπόσχεση στον εαυτό τους και σε μας ότι όταν επιστρέψει η ελευθερία και η δημοκρατία θα γυρίσουν πίσω.

Βρείτε το βιβλίο (ενδεικτικά): https://www.protoporia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου