Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Αλλαγές στο ιστολόγιο

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που πραγματοποιήσαμε μια σειρά από αλλαγές σε αυτό το ιστολόγιο με απώτερο στόχο τη μετεξέλιξή του σε κάτι με ευρύτερη προοπτική από ένα απλό μπλογκ. Κι αυτό γιατί πιστεύουμε ότι ο χώρος του blogging έχει πολλές δυνατότητες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους παραμένουν ανεκμετάλλευτες από εμάς τους μπλόγκερ.

Ειδικά ο χώρος του βιβλίου μάς δίνει -σε σχέση με άλλους χώρους- πολύ περισσότερες δυνατότητες και υλικό (έμψυχο και άψυχο) για προσωπική και συλλογική έκφραση, δημιουργικότητα, προτάσεις, κριτική, διάλογο. Ο χώρος που έχουν δημιουργήσει οι μπλόγκερ προσφέρεται πολύ για τα παραπάνω. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για χώρο χαοτικό και πολυδιασπασμένο, έχει ανάγκη από κάποια ενότητα, από κάποια σφιχτότερη δομή, πάντα μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης έκφρασης, αυτής που δεν βρίσκει πάντα το δρόμο της μέσα από τα δαιδαλώδη και εξόχως οριοθετημένα εκδοτικά μονοπάτια.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμενοι, έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε κάτι τελείως διαφορετικό από ό,τι υπάρχει ως τώρα στον χώρο. Σύντομα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα. Προς το παρόν, μέσα από αυτό το μπλογκ κι ορισμένα άλλα, προσπαθούμε να υπερβούμε διαχωριστικές γραμμές, να διαβούμε Ρουβίκωνες και να μην στρέψουμε το βλέμμα μας προς τον πειρασμό μιας αυτόνομης -και αυτάρεσκης- παρουσίας.

Αυτό εδώ το ιστολόγιο, όπως και όλα τα άλλα που έχουμε δημιουργήσει, δεν έχει προκαταλήψεις ούτε για έργα ούτε για δημιουργούς ούτε για λογοτεχνικά ρεύματα ούτε για εποχές. Δίπλα στον Σαίξπηρ παρουσιάζεται και ο ποιητής της διπλανής μας πόρτας. Δίπλα σε ένα διάσημο μυθιστόρημα ένα βιβλίο για το σκάκι. Δίπλα σε ένα κλασικό ιστορικό έργο ένα έργο επιστημονικής φαντασίας. Δίπλα σε ένα βαθιά επιστημονικό βιβλίο ένα εκλαϊκευτικό της επιστήμης. Όλα με γνώμονα την αγάπη και την προσωπική μας άποψη για την ποιότητα. Η ανταπόκριση που δεχόμαστε μας πείθει ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Τώρα πλέον πολλοί φίλοι γίνονται κατά καιρούς συνεργάτες κι ο καθένας βάζει ένα μικρό λιθαράκι από τον εαυτό του κι από τον έρωτά του για το σχεδόν ιερό αυτό αντικείμενο που λέγεται βιβλίο. Παρουσιάζουμε σε αυτές εδώ τις σελίδες μια πλειάδα ιστολογίων που ασχολούνται με το ίδιο ή παρόμοια θέματα. Έχουμε τη μεγαλύτερη λίστα εκδοτικών οίκων που θα μπορούσε να βρει κανείς σε οποιοδήποτε ιστολόγιο. Οι αναρτήσεις μας φτάνουν σε πολύ μεγάλους αριθμούς και παρουσιάζουν, όπως είπαμε, κάθε είδους έργα. Φυσικά πάντα υπάρχει η προσωπική άποψη, όμως για απαράβατους λόγους αρχής δίνουμε έμφαση στη συλλογικότητα.

Σύντομα θα υπάρξουν δύο αφιερώματα κάθε μήνα σε παλιές, προπολεμικές εκδόσεις. Ο λόγος είναι η πεποίθησή μας ότι εκείνα τα σπουδαία μυαλά που δημιούργησαν στο παρελθόν δεν έχουν περάσει στη λήθη κι έχουν ακόμα πολλά να πουν στον νέο αναγνώστη, αν θελήσει να τα ανακαλύψει. Επιπλέον, θα υπάρξει παρουσίαση εκδόσεων ελληνικών έργων που έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό. Κι ακόμα, θα παρουσιάσουμε και έναν αριθμό ξένων εκδόσεων, αμετάφραστων ακόμα στη γλώσσα μας.

Κι όπως είπαμε, έχουμε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό και -ελπίζουμε-, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα στον χώρο του blogging.

Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου