Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Νέα κυκλοφορία - «Ανθολογία Νέων Ποιητών από τη Β. Μακεδονία» - συλλογικό έργο

Συγγραφέας: συλλογικό έργο
Τίτλος πρωτοτύπου: Ανθολογία Νέων Ποιητών από τη Β. Μακεδονία
Είδος έργου: Ανθολογία ποίησης (δίγλωσση έκδοση)
Πρόλογος: Γκιόκο Ζντραβέσκι
Μετάφραση: Ελένη Κατσιώλη
Εκδόσεις: Βακχικόν
Έτος έκδοσης: 2022

Ας ξεκινήσουμε με την ετυμολογία της λέξης ανθολογία. Σύμφωνα με το online λεξικό ετυμολογίας, etymonline.com, η λέξη εμφανίζεται στο πρώτο μισό του 17ου αιώνα και σημαίνει "ποιητική συλλογή", που στην κυριολεξία σημαίνει "συλλογή λουλουδιών" από τις λέξεις άνθος και λέγειν και κατ' επέκταση επιλέγω λέξεις. Μεταφορικά, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι ανθολογία σημαίνει ένα μπουκέτο ποιημάτων από διαφορετικούς ποιητές.

Η παρούσα ανθολογία περιέχει από ένα ποίημα δεκατριών ποιητών της Βόρειας Μακεδονίας που γεννήθηκαν μεταξύ του 1978 και του 1996, γεγονός που την καθιστά μια επιλογή της νεότερης γενιάς ποίησης της Βόρειας Μακεδονίας, δηλαδή, άνθρωποι που έγραψαν ή γράφουν αποκλειστικά στον 21ο αιώνα.

Πώς έκανα την επιλογή; Είχα κάποιο δίλημμα για το ποιος θα έπρεπε να παρουσιαστεί σε αυτή την ανθολογία; Όχι για πολύ. Από την αρχή ήμουν σίγουρος ότι θα ήταν απαραίτητο να μπουν στη συλλογή καμιά δεκαριά ποιητές και ποιήτριες και στη συνέχεια βρέθηκαν μερικοί ακόμα. Κάποιοι δυστυχώς δεν βρίσκονται στη συλλογή, κάποιοι δεν ανταποκρίθηκαν, κάποιοι δεν πληρούν τα κριτήρια. [...]


           (Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου