Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

«Λαογραφικά Καλαβρύτων» του Πάνου Παπαρρηγόπουλου

Συγγραφέας: Πάνος Παπαρρηγόπουλος
Τίτλος πρωτοτύπου: Λαογραφικά Καλαβρύτων
Είδος έργου: Λαογραφία
Εξώφυλλο: Μιχάλης Νικολινάκος
Ξυλογραφίες: Σπύρος Βασιλείου
Πίνακες: Κώστας Φάσσος
Εκδόσεις: αυτοέκδοση, Αθήνα
Έτος 1ης έκδοσης: 1970

Μια από τις πρώτες προσπάθειες συγκέντρωσης του λαογραφικού πλούτου της επαρχίας Καλαβρύτων μέσα από τα λαϊκά δημιουργήματα της περιοχής -μια προσπάθεια ολοκληρωμένη και σοβαρή. Δημιουργός της ο γνωστός συγγραφέας, ποιητής, λαογράφος και δημοσιογράφος Πάνος Παπαρρηγόπουλος (1913-1985).

Στο έργο αυτό θα γνωρίσουμε την πνευματική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή της ιστορικής αυτής επαρχίας της Πελοποννήσου μέσα από τα δημοτικά τραγούδια της, τους θρύλους και τις παραδόσεις της, την καθημερινότητα και τις προλήψεις του καλαβρυτινού λαού, τις παροιμίες του. Θα μάθουμε για τις χαρές και τους πόνους τους, τις συνήθειές τους στον γάμο, τη βάφτιση, τον θάνατο ενός αγαπημένου, θα γνωρίσουμε την πάλη του για να δαμάσουν τη γη με τη σπορά, το θέρος, το αλώνισμα, τον τρύγο, κτλ. Μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του τόπου που άναψε την πρώτη σπίθα της Επανάστασης αλλά και πλήρωσε με βαρύ φόρο αίματος τη ναζιστική φρίκη.

Σε μια εποχή που οι προσωπικές εκδόσεις ξεπερνούσαν πολλές φορές σε ποιότητα αυτές των εκδοτικών οίκων χάρη στο μεράκι και τη γνώση του συγγραφέα, το βιβλίο αυτό είναι προικισμένο με το εξώφυλλο και τις βινιέτες που σχεδίασε ο μεγάλος μας ηθοποιός και καλλιτέχνης Μιχάλης Νικολινάκος, με ξυλογραφίες του κορυφαίου ζωγράφου και χαράκτη Σπύρου Βασιλείου και πίνακες του καλαβρυτινού ζωγράφου Κώστα Φάσσου.

      Ηλίας Οικονομόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου