Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

«FOUNDATION Βιβλίο 1 - Θεμέλιο» του Ισαάκ Ασίμοφ

Το πρώτο βιβλίο της συγκλονιστικότερης σειράς μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας που γράφτηκε ποτέ. Ένα έργο του μαιτρ του είδους Ισαάκ Ασίμοφ.

Συγγραφέας: Isaac Asimov
Τίτλος πρωτοτύπου: Foundation
Είδος έργου: Μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας
1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα: Gnome Press, 1951
Ελληνικός τίτλος: FOUNDATION - Θεμέλιο
Τόμος: 1ος από 7
Αριθμός σελίδων: 344
ISBN: 978-960-497-266-1
Μετάφραση: Βασίλης Αθανασιάδης
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Λέτσα
Εκδόσεις: Anubis
Έτος έκδοσης: 2012

Σε ένα πάρα πολύ μακρινό μέλλον ο άνθρωπος έχει αποικίσει ολόκληρο τον Γαλαξία -περίπου 25 εκατομμύρια πλανήτες, που έχουν τετράκις εκατομμύρια κατοίκους. Εδώ και δώδεκα χιλιάδες χρόνια έχει δημιουργηθεί και ανθεί η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο ανθρώπινο δημιούργημα όλων των εποχών, που συγκεντρώνει το σύνολο του πολιτισμού από την αυγή της ιστορίας. Πρωτεύουσά της ο πανίσχυρος πλανήτης Τράντορ, κάπου στο κέντρο του Γαλαξία, ο τόπος κατοικίας του Αυτοκράτορα, της κεντρικής εξουσίας και γραφειοκρατίας, της απέραντης Γαλαξιακής βιβλιοθήκης και του κεντρικού πανεπιστημίου. Οι άνθρωποι έχουν ξεπεράσει τη φτώχεια και τις έντονες ανισότητες, και όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια Χρυσή Εποχή.

Είναι όμως έτσι; Όλα πηγαίνουν καλά; Ένας σπουδαίος επιστήμονας και η ομάδα του λένε πως όχι...

Ο Χάρι Σέλντον είναι ένας οραματιστής επιστήμονας. Μαζί με την επιστημονική του ομάδα έχει δημιουργήσει μια καινούρια επιστήμη -γνωστή με το όνομα Ψυχοϊστορία- συνδυασμό μαθηματικών, στατιστικής, ιστορίας και κοινωνιολογίας, ικανής να προβλέπει τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές του μέλλοντος. Κι ο Χάρι Σέλντον προβλέπει ότι η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία βρίσκεται στο τέλος της. Σύμφωνα με αυτόν βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια εποχή πολιτιστικής κατάρρευσης, σκοταδισμού, πολέμων και βαρβαρότητας, μια εποχή που πρόκειται να διαρκέσει περίπου τριάντα χιλιάδες χρόνια. Ό,τι έχει φτιάξει ο άνθρωπος προορίζεται να χαθεί.

Ο Χάρι Σέλντον όμως δεν είναι μόνο προάγγελος κακών, όπως είπαμε είναι και οραματιστής, βλέπει πολύ μπροστά από την εποχή του, βλέπει μια καινούρια εποχή που θα υπάρξει πολύ πιο πέρα από τον ίδιο, πολύ πιο πέρα από τα παιδιά του, από τα παιδιά των παιδιών του. Ισχυρίζεται ότι ναι μεν η κατάρρευση της Αυτοκρατορίας είναι αναπόφευκτη, αυτός όμως έχει τον τρόπο να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα συντόμευαν το μεσοδιάστημα της βαρβαρότητας από τα τριάντα χιλιάδες χρόνια στα χίλια χρόνια μόνο, ώστε μέσα από τις στάχτες της Αυτοκρατορίας να αναδειχθεί μια καινούρια, Δεύτερη Γαλαξιακή Αυτοκρατορία, ισχυρότερη και πολύ πιο ακμάζουσα από την πρώτη.

Φυσικά ο επιστήμονας και όλοι όσοι τον ακολουθούν μπαίνουν αμέσως στο μάτι της εξουσίας, η οποία δεν ανέχεται αμφισβητίες καταστροφολόγους να διασπείρουν την ανασφάλεια γύρω τους. Περνάνε τον Χάρι Σέλντον από δίκη κι αποφασίζεται να εξοριστεί αυτός κι όλη η επιστημονική του ομάδα, χιλιάδες άνθρωποι, σε έναν πλανήτη στην άκρη του Γαλαξία, τον Τέρμινους. Την Ψυχοϊστορία απαγορεύεται ρητά να την ασκούν πλέον κι ο επίσημος σκοπός τους θα είναι η δημιουργία της Γαλαξιακής Εγκυκλοπαίδειας, ενός τιτάνιου έργου που θα κωδικοποιήσει ολόκληρο τον ανθρώπινο πολιτισμό στα εκατομμύρια των κόσμων του.

Ένα επιστημονικό καταφύγιο. Κι ένα δεύτερο, κρυφό, που μόνο ελάχιστοι γνωρίζουν, που βρίσκεται στο "Σταρ'ς Εντ", την "Άκρη του Αστέρα".

Ο Τέρμινους... Ένας κόσμος επιστημόνων-εγκυκλοπαιδιστών λοιπόν; Φαινομενικά... Ο Χάρι Σέλντον έχει προβλέψει τα πάντα.

Κι εδώ αρχίζει η επική ιστορία του Τέρμινους, που οι κάτοικοί του γνωρίζουν επίσης ως Θεμέλιο. Θεμέλιο για τι;

           Ηλίας Οικονομόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου