Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Ο Γκυστάβ Κουρμπέ και το μανιφέστο του Ρεαλισμού

Τζο, η όμορφη Ιρλανδέζα (1855/1866)

Γκυστάβ Κουρμπέ (1819-1877)

«Έχω μελετήσει την τέχνη των παλαιών και την τέχνη των νεωτέρων, αποφεύγοντας κάθε προκαθορισμένο σύστημα και χωρίς προκαταλήψεις. Πλέον δεν ήθελα ούτε να μιμηθώ τους πρώτους ούτε να αντιγράψω τους άλλους· ούτε, ακόμη, ήταν πρόθεσή μου να επιτύχω τον τετριμμένο στόχο του "η τέχνη για την τέχνη". Όχι! Ήθελα απλώς να αντλήσω -έχοντας την πλήρη γνώση της παράδοσης- τη λογική και ανεξάρτητη συνείδηση της δικής μου προσωπικότητας.

Να γνωρίζω προκειμένου να πράξω, αυτή ήταν η ιδέα μου. Να βρίσκομαι σε θέση να μεταφράζω τις συνήθειες, τις ιδέες, την όψη της εποχής μου, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση· να είμαι όχι μόνο ζωγράφος αλλά επίσης και άνθρωπος· εν συντομία, να δημιουργήσω ζωντανή τέχνη – αυτός είναι ο στόχος μου»
.

Πορτραίτο του Μπωντλαίρ (1848)

Από το Μανιφέστο του Ρεαλισμού, που έγραψε ο Γκυστάβ Κουρμπέ, ο πρώτος και σπουδαιότερος εκπρόσωπος του γαλλικού Ρεαλισμού στην τέχνη, δάσκαλος του Πισαρό και άλλων σπουδαίων ζωγράφων, άνθρωπος με μυθιστορηματική και αμφιλεγόμενη ζωή, για την οποία επιφυλάσσομαι να γράψω στο μέλλον.

Αγρότες που γυρίζουν από την αγορά (1850)

Μια ταφή στο Ορνάν (1849/1850)

Η πηγή (1852)

Το κύμα (1870)

Χείμαρρος στα βουνά της Γιούρα (1872/1873)

«Ανθολογία Γαλλικής Ποίησης» - συλλογικό έργο

Ένα εμβληματικό έργο, που δεν θα έπρεπε να λείπει από καμία σοβαρή βιβλιοθήκη.

Συγγραφέας: συλλογικό έργο
Τίτλος ελληνικής έκδοσης: Ανθολογία Γαλλικής Ποίησης. Από τον Μπωντλαίρ ως τις μέρες μας
Είδος έργου: Ποιητική ανθολογία
Αριθμός σελίδων: 400
ISBN: 978-960-03-4929-0
Μετάφραση: Διάφοροι μεταφραστές
Επιμέλεια: Χριστόφορος Λιοντάκης
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Έτος έκδοσης: 2009 (1η έκδοση 1988)

ANΘOΛOΓOYNTAI

Γκυγιώμ Απολλιναίρ, Λουί Αραγκόν, Αντονέν Αρτώ, Πωλ Βαλερύ, Πωλ Βερλαίν, Μπορίς Βιάν, Ντομινίκ Γκραμόν, Ευγένιος Γκυγεβίκ, Πωλ Ελυάρ, Πιερ Εμμανυέλ, Μαξ Ζακόμπ, Φρανσίς Ζαμ, Πιερ Ζαν Ζουβ, Ζαν Καιρόλ, Ραϋμόν Κενώ, Πωλ Κλωντέλ, Ροζέ Κοβαλσκί, Τριστάν Κορμπιέρ, Βαλερύ Λαρμπώ, Ζυλ Λαφόργκ, Μισέλ Λεϊρίς, Ζαν-Πιερ Λεμαίρ, κόμης ντε Λωτρεαμόν, Στεφάν Μαλλαρμέ, Λοΰς Μασσόν, Ανρί Μισώ, Ζαν Μορεάς, Μαρί-Κλαιρ Μπανκάρ, Ζωρζ Μπατάιγ, Υβ Μπερζερέ, Υβ Μπονφουά, Αντρέ ντυ Μπουσέ, Αντρέ Μπρετόν, Σαρλ Μπωντλαίρ, Άννα ντε Νοάιγ, Μπερνάρ Νοέλ, Πιερ Νταινώ, Μισέλ Ντεγκύ, Ρομπέρ Ντεσνός, Ζακ Ντυπέν, Σαρλ Πεγκύ, Ζαν-Κλωντ Πενσόν, Μπενζαμέν Περέ, Φρανσίς Πονζ, Ζακ Πρεβέρ, Λιονέλ Ραι, Πιερ Ρεβερντύ, Αρθούρος Ρεμπώ, Ζακ Ρεντά, Ζακ Ρουμπώ, Σαιν-Τζων Περς, Ζαμ Σακρέ, Ρενέ Σαρ, Φιλίπ Σουπώ, Ζυλ Συπερβιέλ, Ζαν Ταρντιέ, Ζαν-Πιερ Φάιγ, Λεόν-Πωλ Φαργκ, Ζαν Φολλαίν, Αντρέ Φρενώ.

ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΥΝ

Τέλλος Άγρας, Άρης Αλεξάνδρου, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Μανόλης Αναγνωστάκης, Δημήτρης Άναλις, Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου, Ελένη Βακαλό, Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Βαρβέρης, Τάκης Βαρβιτσιώτης, Όλγα Βότση, Γιώργος Γεραλής, Αναστάσιος Γιανναράς, Βερονίκη Δαλακούρα, Αιμιλία Δάφνη, Βάσω Δερμάνη, Νάσος Δετζώρτζης, Μηνάς Δημάκης, Τιτίκα Δημητρούλια, Άρης Δικταίος, Κλεαρέτη Δίπλα-Μαλάμου, Νίκος Εγγονόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Καίσαρ Εμμανουήλ, Ανδρέας Εμπειρίκος, Μαρία Ευσταθιάδη, Αλέξης Ζήρας, Γιώργος Θέμελης, Λητώ Ιωακειμίδου, Κ. Π. Καβάφης, Νίκος Καλαμάρης, Δημήτρης Καλοκύρης, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γιώργος Κ. Καραβασίλης, Βασίλης Καραβίτης, Αντρέας Καραντώνης, Ζωή Καρέλλη, Κ. Γ. Καρυωτάκης, Βαγγέλης Κάσος, Τάσος Κόρφης, Γιώργος Κοτζιούλας, Αχιλλέας Κυριακίδης, Κλείτος Κύρου, Νίκος Λεβέντης, Τάσος Λειβαδίτης, Χριστόφορος Λιοντάκης, Μιλτιάδης Μαλακάσης, Μελισσάνθη, Αλέξανδρος Μπάρας, Ρίτα Μπούμη-Παππά, Μυρτιώτισσα, Θανάσης Νιάρχος, Γιώργος Ξενάριος, Ανδρέας Παγουλάτος, Κωστής Παλαμάς, Μήτσος Παπανικολάου, Τ. Κ. Παπατσώνης, Νίκος Παππάς, Κλέων Παράσχος, Στρατής Πασχάλης, Τίτος Πατρίκιος, Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης, Μαρία Πολυδούρη, Λάμπρος Πορφύρας, Γ. Π. Σαββίδης, Γιώργος Σεφέρης, Γεώργιος Θ. Σημηριώτης, Τάκης Σινόπουλος, Νίκος Σπάνιας, Κώστας Στεργιόπουλος, Γιάννης Σφακιανάκης, Κώστας Τσιρόπουλος, Γιάννης Υφαντής, Αντώνης Φωστιέρης, Θανάσης Χατζόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024

Κατάλογος Δεκεμβρίου 2024 των εκδόσεων Πατάκη

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε τον πλήρη κατάλογο με τα βιβλία λογοτεχνίας, δοκιμίου και βιογραφίας των εκδόσεων Πατάκη για τον Δεκέμβριο 2024: https://www.patakis.gr/

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Ένα κλασικό βιβλίο - «Το μοναστήρι της Πάρμας» του Σταντάλ

Ας χαρίσουμε ένα βιβλίο κλασικής λογοτεχνίας μέσα στις γιορτές. Να μια πρόταση: Το μοναστήρι της Πάρμας, του Σταντάλ.

Γραμμένο μέσα σε δύο μήνες –ένας άθλος για έργο τέτοιου μεγέθους και ποιότητας–, εκδόθηκε το 1839 το μυθιστόρημα Το μοναστήρι της Πάρμας του Σταντάλ. Η πλοκή του παρακολουθεί τη ζωή και τις περιπέτειες του νεαρού Ιταλού ευγενή Fabrice del Dongo, μια χαρισματική από κάθε άποψη προσωπικότητα, μπροστά στη νεανική ορμή του οποίου κανείς και τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί. Πρόκειται για ένα έργο ζωντανό, αναζωογονητικό και γραμμένο με οξύνοια, στο οποίο κυριαρχεί ο έρωτας, η πολιτική, η ισχύς, οι κάθε είδους ίντριγκες, η φυλακή, η νεανική αφέλεια, η ευτυχία και η ματαίωση.

Το κορυφαίο αυτό έργο βρίσκεται στο μεταίχμιο ανάμεσα σε δύο μεγάλα λογοτεχνικά ρεύματα της εποχής: τον Ρομαντισμό, που είχε ήδη δώσει μεγάλα έργα, και τον Ρεαλισμό που γεννιόταν με πιονιέρους τον Μπαλζάκ και τον ίδιο τον Σταντάλ, και θα έφτανε στο αποκορύφωμά του με τον Φλωμπέρ και τον Ντίκενς.

Περισσότερες πληροφορίες σε παλαιότερη δημοσίευσή μας για το έργο: https://olaeinailexeis.blogspot.com/2020/12/blog-post_72.html

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

Νέα κυκλοφορία - «Τέσσερα ερωτικά γράμματα» του Νάιαλ Γουίλιαμς

Ο Niall Williams (1958) γεννήθηκε στο Δουβλίνο, όπου και σπούδασε γαλλική, αγγλική και αμερικανική φιλολογία. Το 1980 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, απ’ όπου επέστρεψε το 1985 αποφασίζοντας να ζήσει στην ιρλανδική ύπαιθρο, στο δυτικό Κλερ. Έχει γράψει μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, σενάρια, και αυτοβιογραφικά βιβλία, μαζί με τη σύζυγό του, για τη ζωή στην εξοχή. Το μυθιστόρημά του History of the Rain ήταν υποψήφιο για το βραβείο Μπούκερ 2014. Τα Τέσσερα ερωτικά γράμματα έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 10 γλώσσες.

Συγγραφέας: Niall Williams
Τίτλος πρωτοτύπου: Four Letters of Love
Είδος έργου: Μυθιστόρημα
1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα: 1997
Ελληνικός τίτλος: Τέσσερα ερωτικά γράμματα
Αριθμός σελίδων: 389
ISBN: 978-618-5598-37-2
Μετάφραση: Δέσποινα Κανελλοπούλου
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Θάνος Σαμαρτζής
Διορθώσεις: Μαριλένα Καραμολέγκου
Εκδόσεις: Δώμα
Έτος έκδοσης: 2024

«Ήμουν δώδεκα χρονών όταν πρωτομίλησε στον πατέρα μου ο Θεός. Δεν μίλησε πολύ. Του είπε να γίνει ζωγράφος, μα δεν μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες».

Στο Δουβλίνο, ο πατέρας του Νίκολας παρατάει τα πάντα προκειμένου ν’ αφοσιωθεί στη ζωγραφική. Σ’ ένα νησί της δυτικής Ιρλαν­δίας, η νεαρή Ίζαμπελ φεύγει για τη μεγάλη πόλη, κουβαλώντας μια βουβή ενοχή. Πατώντας στα χνάρια του μαγικού ρεαλισμού, ο Νάιαλ Ουίλλιαμς γράφει για την αμφιβολία και την πίστη, για το πάθος και την παραίτηση, για τη συντριβή και το απρόσμενο θαύμα, ­καθώς διηγείται την ιστορία δυο ζωών που οδεύουν ανεπίγνωστα μα ακαταμάχητα προς το πεπρωμένο τους.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.domabooks.gr/

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

«Ένα σκιερό σύννεφο από σιωπή» - ποίημα

Ζυγώνει ένα σκιερό σύννεφο από σιωπή
Και ασφαλή απουσία
Και λουλουδάκια που πάντα θα μαζεύουν τα παιδιά
Όταν θα τρέχουν σε πέλαγα από μέλλον
Και παιδικές χαρές από αυτές που δε ζήσαμε
Με κούνιες από αγνό μετάξι
Και θύελλες από σφιγμένα πρόσωπα
Και ποταμούς χρυσούς γεμάτους από μάτια
Που θα κοιτάζουν στιγμιαία προς τα εδώ
Και θα κυλούν διαβάζοντας καινούριες ψυχές
Καινούριες στιγμές
Και θ’ απαγγέλλουν καινούριες απουσίες.

      **Από τη συλλογή μου Μακρινό τραγούδι (2023)

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Νέα κυκλοφορία - «Ρεμβασμοί του μοναχικού περιπατητή» του Ζαν-Ζακ Ρουσσώ

Ο Jean-Jacques Rousseau (1712–1778) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γενεύη. Σε ηλικία περίπου τριάντα ετών μετακόμισε στο Παρίσι, όπου συνδέθηκε με την πνευματική πρωτοπορία της εποχής. Έγραψε φιλοσοφικές και πολιτικές πραγματείες, μυθιστορήματα, όπερες, και κείμενα αυτοβιογραφικά. Υπέστη αλλεπάλληλες διώξεις για τις ιδέες του, κι έζησε για χρόνια εξόριστος και ανέστιος. Για τον Καντ, ήταν «ο Νεύτωνας του ηθικού κόσμου». Η επιρροή που άσκησε στη φιλοσοφία, την πολιτική σκέψη, τη λογοτεχνία και, γενικότερα, στην ευαισθησία του νεότερου δυτικού πολιτισμού υπήρξε ανυπολόγιστη.

Συγγραφέας: Jean-Jacques Rousseau
Τίτλος πρωτοτύπου: Les Rêveries du promeneur solitaire
Είδος έργου: Αυτοβιογραφικά κείμενα
1η έκδοση στη γαλλική γλώσσα: 1782
Ελληνικός τίτλος: Ρεμβασμοί του μοναχικού περιπατητή
Αριθμός σελίδων: 256
ISBN: 978−618−5598−34−1
Μετάφραση - Εισαγωγή: Θάνος Σαμαρτζής
Διορθωσεις: Νίκος Κουμπιάς, Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Δέσποινα Κανελλοπούλου & Μαριλένα Καραμολέγκου
Εκδόσεις: Δώμα
Έτος έκδοσης: 2024

«Ιδού εγώ λοιπόν, μόνος επάνω στη γη. Δεν έχω πια αδερφό, συνάνθρωπο, φίλο, συντροφιά καμιά πλην του εαυτού μου. Τον άνθρωπο τον πιο κοινωνικό, τον πλέον αγαπητικό, οι άνθρωποι τον εκδίωξαν με καταδίκη ομόφωνη. Αλλά εγώ, αποκομμένος απ' αυτούς κι από τα πάντα, τι είμαι εγώ; Νά τι μου μένει να ερευνήσω».

Μπορώ να είμαι ευτυχισμένος μακριά απ' τους άλλους ανθρώπους; Κι όταν βρίσκομαι ανάμεσά τους, μπορώ να μην είμαι ψεύτικος; Εδώ, στο τελευταίο του βιβλίο, ο Ρουσσώ, μόνος, κυνηγημένος, απόκληρος, αφήνει την ψυχή του να απλωθεί ελεύθερη κι ανεμπόδιστη, καθώς μάχεται να δικαιώσει ενώπιον το     υ εαυτού του ολόκληρη την ύπαρξή του.

      (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Διαβάστε περισσότερα: https://www.domabooks.gr/

Μια παλαιότερη έκδοση του βιβλίου είχαμε παρουσιάσει εδώ.