Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

«Ο μεγάλος χρόνος» του Φριτς Λάιμπερ

Συγγραφέας: Fritz Leiber
Τίτλος πρωτοτύπου: The big time
Είδος έργου: Μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας
1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα: 1958
Ελληνικός τίτλος: Ο μεγάλος χρόνος
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
Εκδόσεις: Εξάντας
Έτος 1ης έκδοσης: 1978







Ένα από τα κλασικά έργα της «Χρυσής Εποχής» της επιστημονικής φαντασίας, από έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς εκείνης της περιόδου. Η ελληνική έκδοση ανήκει στη σειρά των περίφημων εκδόσεων του Εξάντα της δεκαετίας του '70, που επιμελείτο ο Βασίλης Καλλιπολίτης.

Στο απώτερο μέλλον υπάρχουν δύο φατρίες, και οι δύο ικανές να ταξιδεύουν μέσα στον χρόνο, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε μια μακροχρόνια σύγκρουση που ονομάζεται «Ο Πόλεμος της Αλλαγής». Η μέθοδος των πολεμικών επιχειρήσεων περιλαμβάνει την επέμβαση στο παρελθόν και την αλλαγή των αποτελεσμάτων στα γεγονότα της ιστορίας (ένα είδος χρονικού πολέμου). Οι δύο αντίπαλες ομάδες ονομάζονται «Αράχνες» και «Φίδια» από τα ονόματα των χορηγών που τις υποστηρίζουν. Οι αληθινές ταυτότητες των Αραχνών και των Φιδιών, το πώς επιλέχθηκαν αυτά τα ψευδώνυμα ή αν είναι κατά κάποιο τρόπο περιγραφικά, είναι άγνωστα.

Η έκδοση είναι πολύ επιτυχημένη, η μετάφραση της Τζένης Μαστοράκη είναι για μια ακόμα φορά υποδειγματική και το τελείως πρωτότυπο εξώφυλλο είναι δημιουργία της γνωστής ζωγράφου Γιώτας Καλλιακμάνη.

Η. Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου