Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

«Ο σοφός» σύντομο διήγημα της Νούλης Τσαγκαράκη

Ο σοφός

Σταμάτησαν τη φάλαγγα δίπλα στην πηγή. Δέκα λεπτά όλα κι όλα που τους έδωσαν κι οι αιχμάλωτοι πολλοί, όρμησαν σπρώχνοντας, τσαλαπατώντας ο ένας τον άλλον, να προλάβουν. Οι πρώτοι που ξεδίψασαν παραμέρισαν ανακουφισμένοι και μόνο τότε πρόσεξαν το σοφό που κάθονταν δίπλα.
    «Γέροντα,» πρόστρεξαν απελπισμένοι «πες μας πως να λευτερωθούμε απ’ τα δεσμά μας».
    «Κάνετε τα δεσμά δεσμούς» αποκρίθηκε.
    «Μα πώς;» απόρησαν.
    «Έτσι!» είπε και παίρνοντας ένα κομμάτι αλυσίδας το μάζεψε μ’ έναν τρόπο που ξαφνικά βρέθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον, χωρίς κενά μεταξύ τους, ενωμένοι σε μια ανθρώπινη αλυσίδα αδιαίρετη κι αδιάσπαστη.
    «Έτσι!» επανέλαβε.

Η Νούλη Τσαγκαράκη είναι διηγηματογράφος, αρθρογράφος, ποιήτρια, μέλος της ΠΕΛ. Έχει εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων μέχρι σήμερα, τα «Ένας από μας» και «Της φωτιάς και της Ελπίδας». Διηγήματά της έχουν επίσης δημοσιευτεί σε διάφορα λογοτεχνικά και διαδικτυακά περιοδικά όπως τα «Δέκατα» και το «Bookpress», ενώ αρθρογραφεί σε τακτική βάση στα blogs «Authoring melodies», «Επιμύθιο», «Remulko» στην ιστοσελίδα “Magapo” κ.α. Λάτρης της ζωής, των ταξιδιών, των προκλήσεων και των εξερευνήσεων, φιλοδοξεί μέσω των γραπτών της να φωτίσει τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, συμβάλλοντας στην ουσιαστική αναβάθμιση της καθημερινότητας που βιώνουμε και στη βελτίωση του τρόπου που σχετιζόμαστε με το συνάνθρωπο και το περιβάλλον μας.

2 σχόλια:

  1. 7 προτάσεις το διήγημα αυτό της Νούλη Τσαγκαράκη! Θα χρειαζόμουν 100 σχεδόν για να περιγράψω τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μου προξένισε. Και αυτό είναι το ταλέντο της για μένα. Περιεκτική, χωρίς περίσια λόγια, ευαίσθητη, ανθρώπινη, διδακτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ μαζί σας και θα πρόσθετα ότι η γραφή της δεν έχει καμία σχέση με αυτή την υπέρμετρη (και αχρείαστη) επιτήδευση που κυριαρχεί στις μέρες μας. Είναι ουσιαστική, δεν καταφεύγει σε τερτίπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή