Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Δυο λόγια για τον Αντρέα Καμιλλέρι

Και τι δεν ήταν ο Αντρέα Καμιλλέρι... Συγγραφέας, δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, δάσκαλος σε δραματικές σχολές... Ήταν αυτός που άσκησε με το έργο του μια οξύτατη και ανελέητη κριτική στην πολιτική διαφθορά και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αυτός που έβαλε τους ήρωές του να κλαίνε μπροστά στην ανθρώπινη συντριβή. Ο σύγχρονος τραγικός ποιητής με το αστείρευτο χιούμορ. Βαθιά ουμανιστής, απόλυτα ερωτικός, ακαταμάχητα μπον βιβέρ, κομμουνιστής στην ουσία κι όχι στα λόγια, άνθρωπος με αντιθέσεις και τρικυμιώδεις εσωτερικές συγκρούσεις. Μια ζωή γεμάτη, που κράτησε 94 χρόνια και τέλειωσε στις 17 Ιουλίου του 2019.
Ο μεγάλος του ήρωας, ο αστυνόμος Μονταλμπάνο, είναι ο καθρέφτης του. Αυτός και οι χαρακτήρες που τον πλαισιώνουν στη φανταστική Βιγκάτα που διαδραματίζεται το έργο του λατρευτοί, θες να κάτσεις μαζί τους να συζητήσετε για τα πάντα: για την πολιτική, τις γυναίκες, τις ποικιλίες των θαλασσινών και των κρασιών της Σικελίας, τα έθιμα του τόπου, τη Μαφία, τη διαφθορά, την τέχνη, τη λογοτεχνία, όλοι έχουν να πουν κάτι για όλα.
Κι ο αστυνόμος ο ίδιος; Ένας πολυεπίπεδος χαρακτήρας, που μπορείς να διαβάζεις τις ιστορίες του πάλι και πάλι και πάλι, κυκλοθυμικός αλλά και ευγενικός, με κατανόηση αλλά και ξεσπάσματα θυμού, με απέχθεια προς την αδικία και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, οπαδός της μη βίας και της προστασίας των αδύναμων αλλά και με σκληρότητα απέναντι σε όσους ξεπερνούν τα όρια, μορφωμένος και με πλατιά παιδεία. Λατρεύει το καλό φαγητό και το απολαμβάνει με βογγητά ικανοποίησης, τρώει πάντα στη βεράντα του με θέα τη θάλασσα, του αρέσει να κολυμπάει πάντα στα κρύα νερά, έχει κακή σχέση με τη σύγχρονη τεχνολογία και προτιμάει να διαβάσει ένα καλό βιβλίο από το να δει τηλεόραση, είναι επιρρεπής πότε πότε σε ερωτικές περιπετειούλες που όμως τον γεμίζουν ενοχές, πίνει ουίσκι και καπνίζει πολύ. Είναι πολύ ικανός αστυνομικός, σωστό λαγωνικό, αλλά δεν θα έφευγε ποτέ από την πόλη του τη Βιγκάτα και από το υποδειγματικό αστυνομικό τμήμα και την σφιχτοδεμένη ομάδα που έχει δημιουργήσει εκεί, ούτε ακόμα κι όταν του προσφέρονται ανώτερες θέσεις στην αστυνομική ιεραρχία. Αγαπάει τους συνεργάτες του, τους φροντίζει, τους προστατεύει, μα δεν έχει στενούς φίλους. Ένας μοναχικός λύκος, ιδεολόγος, που θέλει την αστυνομία προστάτη του πολίτη κι όχι εχθρό του, που στηλιτεύει δηκτικά τα κακώς κείμενα της ιταλικής και διεθνούς πολιτικής σκηνής, ο αστυνόμος Μονταλμπάνο είναι από τους πιο ενδιαφέροντες ήρωες που έχει ποτέ δημιουργήσει η αστυνομική λογοτεχνία.

      Ηλίας Οικονομόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου