Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Περιοδικό «Το Δέντρο»

Κυκλοφόρησε το διπλό τεύχος 232-233, χειμώνας 2020-2021, του παλαιού λογοτεχνικού περιοδικού «Το Δέντρο». Σε ένα μεγάλο μέρος του τεύχους αυτού παρουσιάζονται ισπανόφωνοι συγγραφείς του 20ού αιώνα, όπως ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, ο Πάμπλο Νερούδα, ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο Χούλιο Κορτάσαρ, ο Αουγούστο Μοντερόσο, ο Εδουάρδο Γκαλεάνο και πολλοί άλλοι. Τα άρθρα και οι μεταφράσεις του συγκεκριμένου αφιερώματος προέρχονται κυρίως από το αρχείο του περιοδικού, χωρίς να λείπουν και οι σύγχρονες λογοτεχνικές φωνές.

Εκτός από το αφιέρωμα αυτό σε Ισπανούς και Λατινοαμερικάνους συγγραφείς, βρίσκουμε και σύγχρονη λογοτεχνία, ελληνική και ξένη, καθώς και τις μόνιμες στήλες του περιοδικού, δηλαδή τις «Αναγνώσεις« (διαβάσματα και σχόλια από τον ξένο Τύπο) και «Τα Φύλλα» (σχόλια για την πνευματική -και μη- επικαιρότητα).

Διαβάζουμε στην ιστολσελίδα του περιοδικού: «Από το πρώτο τεύχος του, που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1978, έδωσε έμφαση στα μικρά κείμενα (ποιητικά, δοκιμιακά, πεζογραφικά) της ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, καθώς επίσης και στο σχολιασμό της εγχώριας πολιτιστικής ζωής. Μέσα από τη στήλη των “Φύλλων”, όπως την ονόμασε, θέλησε να κάνει ένα είδος παρέμβασης στα πνευματικά θέματα. Παράλληλα φρόντισε, έχοντας επαφή με την ξένη, σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή, να δημοσιεύει κρίσεις, πληροφορίες σχόλια γι’ αυτήν στη στήλη “Αναγνώσεις”. Με τον καιρό δημιουργήθηκαν και άλλες στήλες, οι οποίες φιλοξένησαν άρθρα για τον κινηματογράφο, τη μουσική, το θέατρο και τη φιλολογία».

https://periodikodentro.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου