Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Μια εικόνα Αθήνας

      Τα τραίνα του τροχιοδρόμου παρήλαυνον ήδη το εν μετά το άλλο έμπροσθεν της Πύλης του Αδριανού και του ποτέ κήπου του Ορφανίδου, επαναφέροντα εις τας Αθήνας οινοβαρείς και απηυδημένους τους πλείστους των επιβατών των δύο Φαλήρων.
      Η σελήνη είχε δύσει ήδη. Κάτω εκυμαίνετο σκιερά, ως νυξ ρευστή, η θάλασσα του Φαληρέως. Ο Υμηττός διεγράφετο μέλας επί ουρανού μελανογλάυκου, ον διέσχιζεν απ' άκρου εις άκρον φωταυγής ο μυριάστερος Γαλαξίας [...]
      Εκεί κάτω, αριστερά, ως απολιθωθέντες κολοσσοί, υψούντο εν τω σιωπηλώ των μεγαλείον, εν τη προαιωνίω των επιβολή, ως αθάνατοι του χρόνου εκπροσωπήσεις, οι μονήρεις στύλοι του Ολυμπιείου, αίροντες τας ακρωτηριασμένας κεφαλάς των υπεράνω των κορυφογραμμών των όπισθεν λοφοβούνων, εις τρόπον ώστε εν τω βαρεί συσκοτασμώ, ον καθίστων έτι βαρύτερον τα φώτα των κήπων και των ανθοφυτειών του Ζαππείου, ενόμιζες ότι έβλεπες δευτέραν Ακρόπολιν επί των λόφων αυτών, αμιλλωμμένην κατά το μεγαλείον προς την αντικρύ αυτής, δεξιά, διαγραφομένην εις τον ορίζοντα υπεράνω της οικοστιβάδος της Πλάκας.


           Ηλίας Ι. Οικονομόπουλος, Τα απόκρυφα των Αθηνών, εκδ. Σαραβάνου 1906

Φωτογραφία: Pierre Machard, "Η Πύλη του Αδριανού", 1917 (από το αρχείο του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου