Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

«Ο πόλεμος θα γίνεται με σκακιέρες» του Λιούις Πάτζετ (ψευδώνυμο των Χένρυ Κάτνερ και Κάθριν Λουσίλ Μουρ)

Ένα πανέξυπνο μυθιστόρημα από τη «Χρυσή Εποχή» της επιστημονικής φαντασίας, με τη σφραγίδα του συγγραφικού διδύμου Χένρυ Κάτνερ (1915-1958) και Κάθριν Λουσίλ Μουρ (1911-1987), που ήταν ζευγάρι όχι μόνο στη λογοτεχνία αλλά και στη ζωή. Ο εφιαλτικός κόσμος του μέλλοντος, μια υπερεξίσωση καταστροφής και ο ευρύνους -χάρη και στις ασυνήθιστες σκακιστικές του γνώσεις- επιστήμονας. Μια περιπέτεια με αγωνιώδη πλοκή, γρήγορο ρυθμό και ενδιαφέρον φινάλε.

Συγγραφέας: Lewis Padgett (Henry Kuttner & Catherine Lucille Moore)
Τίτλος πρωτοτύπου: The Far Reality
Είδος έργου: Μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας
1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα: Gnome Press, New York 1951
Ελληνικός τίτλος: Ο πόλεμος θα γίνεται με σκακιέρες
Εισαγωγή - Μετάφραση: Δημήτρης Παναγιωτάτος
Διορθώσεις: Έφη Πετρακάκη
Εκδόσεις: Μπουκουμάνης
Έτος έκδοσης: 1978




Στο κοντινό μέλλον, Αμερικανοί και Ενοποιημένοι Ευρωπαίοι συγκρούονται σ' ένα πόλεμο αβέβαιο με βασική αιτία τις ιμπεριαλιστικές τους φιλοδοξίες. Αλλά ο πόλεμος μοιάζει περισσότερο με μια παρτίδα σκάκι παρά με μια σειρά μαχών. Υπάρχουν μονάχα ρομπότ -κι αυτά χωρίς ιδιαίτερη σημασία. Και οι παίχτες μπροστά στη σκακιέρα είναι οι τεχνικοί, που κινούν τα κομμάτια με βάση τις τελευταίες ανακαλύψεις της τεχνολογίας.

Να όμως που τα πράγματα περιπλέκονται. Μια εξίσωση, στοιχείο-κλειδί για την έκβαση του πολέμου, δεν είναι δυνατό να λυθεί. Η, καλύτερα, όσοι από τους ειδικούς προσπαθούν να τη λύσουν... χάνουν τα λογικά τους. Καθόλου παράξενο: η εξίσωση δεν είναι προϊόν της εποχής τους αλλά ενός μακρινού μέλλοντος, όπου η τεχνολογία η βασισμένη στον πόλεμο είναι πολύ περισσότερο αναπτυγμένη και όπου το άτομο εκπαιδεύεται για τον πόλεμο από την εμβρυική περίοδο, χάρη σε μια προσεχτική επιλογή των βασικών χρωμοσωμάτων των γονέων. Ποιος έφερε αυτή την εξίσωση από το μέλλον; Σίγουρα ένας πολεμιστής της μακρινής εκείνης εποχής. Κάτω από ποια ιδιότητα κρύβεται; Ποιος είναι ο σκοπός του; Τα συμφέροντα ποιου στρατοπέδου εξυπηρετεί;

(Απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου