Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

«Η τέχνη της απώλειας» της Αλίς Ζενιτέρ

Συγγραφέας: Alice Zeniter
Τίτλος πρωτοτύπου: L'Art de perdre
Είδος έργου: Μυθιστόρημα
1η έκδοση στη γαλλική γλώσσα: Flammarion SA, Paris 2017
Ελληνικός τίτλος: Η τέχνη της απώλειας
Μετάφραση: Έφη Κορομηλά
Επιμέλεια: Στέλα Αλισάνογλου
Εκδόσεις: Πόλις
Έτος έκδοσης: 2019



**Γράφει ο Γιάννης Δρούγος

Κυκλοφόρησε το 2019 προκαλώντας αίσθηση λόγω θέματος και ευαίσθητης γραφής, που αφορά ένα σύγχρονο κομμάτι Ιστορίας, το καυτό θέμα της μετανάστευσης και μια πατρίδα σε βυθό λησμονιάς.

Χωρισμένο σε τρία μέρη, εξιστορεί την πορεία μιας οικογένειας μέσα στον χρόνο και τις αλλαγές των σελίδων ζωής και Ιστορίας. Το χθες συναντά το σήμερα, σε μια διαδρομή φορτωμένη σιωπή και ενοχές. Ο Αλί, βιώνοντας τη μάχη μεταξύ Γαλλίας και Αλγερίας, τάσσεται υπέρ των Γάλλων και ως συνέπεια θεωρείται προδότης για τους συμπατριώτες του. Διωγμένος, καλοκαίρι του 1962, μαζί με τη σύζυγό του Γιεμά και τα παιδιά του, μεταναστεύουν στη Γαλλία και ζουν σε ένα γκέτο.

Ο Χαμίντ, ένα εκ των τέκνων του Αλί, μεγαλώνει και διαμορφώνει χαρακτήρα εκεί, με την εσωτερική κηλίδα του «ξένου», με μια ντροπή για την πατρίδα του και τη μητρική του γλώσσα. Μισεί τον ταπεινό μικρόκοσμο των γονιών του, μισεί την Αλγερία που γι' αυτόν δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ. Γιατί μια χώρα που διώχνει τους ανθρώπους της, δεν είναι η χώρα τους. Πετάει το παρελθόν του και τα παιδικά του χρόνια στη φωτιά της λήθης, τίποτα να μην μείνει από εκείνα. Σιωπηλός, άνθρωπος δίχως μνήμη, σιωπηλός στον έρωτα και στον γάμο του με την Κλαρίς, σιωπηλός απέναντι στα παιδιά του.

Η Ναϊμά, κόρη του Χαμίντ, δεν έχει την παραμικρή ιδέα για την οικογένειά της και τη χώρα καταγωγής των προγόνων της, αφού καμία χώρα δεν αναδύεται από τη στάχτη. Ξεκινά τη δική της έρευνα, ξεθάβει μυστικά, ενώνει στάχτες, ψηλαφεί αίμα, χώμα και ρίζες, και ταξιδεύει στην Αλγερία για να νιώσει ψυχή και σώμα σε δόνηση. Ο δρόμος της ελευθερίας είναι ανοιχτός κι εκείνη είναι έτοιμη να βιώσει και να διδαχθεί την τέχνη της απώλειας.

Μια εξαιρετική μετάφραση από την Έφη Κορομηλά σε αυτό το συγκλονιστικό μυθιστόρημα-μάθημα Ιστορίας και Τέχνης της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου