Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

«Ένα δικό σου δωμάτιο» της Βιρτζίνια Γουλφ

Συγγραφέας: Virginia Woolf
Τίτλος πρωτοτύπου: A Room of One's Own
Είδος έργου: Δοκίμιο
1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα: Hogarth Press, London 1929
Ελληνικός τίτλος: Ένα δικό σου δωμάτιο
Μετάφραση: Σπάρτη Γεροδήμου
Εκδόσεις: Ερατώ
Έτος έκδοσης: 2021

**Γράφει ο Δημήτρης Φωτεινόπουλος

Το Ένα δικό σου δωμάτιο (A Room of One’s Own) είναι ένα εκτεταμένο δοκίμιο, βασισμένο σε δύο διαλέξεις που έδωσε η Βιρτζίνια Γουλφ τον Οκτώβρη του 1928 στη σχολή Arts Society του κολεγίου Νιούμαν και στην ODTAA του Γκίρτον, και δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβρη του 1929.

Πραγματεύεται τη σχέση των γυναικών με τη λογοτεχνία, ιδίως με το μυθιστόρημα. Εξετάζει τους οικονομικούς, τους κοινωνικούς, τους μορφωτικούς όρους στη ζωή ορισμένων από τις πιο αντιπροσωπευτικές γυναικείες φωνές της αγγλικής γραμματείας και παρακολουθεί πώς αιώνες προκαταλήψεων και καταπιέσεων κάθε μορφής στραγγάλιζαν και τη δική τους δημιουργικότητα και όσων γυναικών καταπιάστηκαν με τη γραφή.

Υποστηρίζει ότι η πνευματική ελευθερία και η συστηματική ενασχόληση των γυναικών με τη λογοτεχνία έχουν ως προϋποθέσεις την οικονομική άνεση και την ύπαρξη ενός δικού τους χώρου, ενός «δικού τους δωματίου» μέσα στο οποίο, ελεύθερες από ποικίλους περισπασμούς, θα στοχάζονται, θα ονειρεύονται και θα δημιουργούν.

Το βιβλίο αυτό συνιστά σταθμό στον αγώνα των γυναικών και, γιατί όχι, και των καλλιτεχνών εν γένει, για χειραφέτηση και διαμόρφωση αυτοδύναμης «προσωπικής» φωνής. Από τα πιο επιδραστικά του εικοστού αιώνα, από μία εξαίρετη συγγραφέα, από μια προικισμένη προσωπικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου