Σάββατο 11 Απριλίου 2020

"Εγώ, το ρομπότ" του Ισαάκ Ασίμοφ

Συγγραφέας: Issac Asimov
Τίτλος πρωτοτύπου: I, Robot
Είδος έργου: Μυθιστόρημα Επιστημονικής Φαντασίας (αποτελούμενο από 9 αυτοτελή διηγήματα)
1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα: 1950
Ελληνικός τίτλος: Εγώ, το ρομπότ
Μετάφραση: Δ. Αποστόλου
Εκδόσεις: Κάκτος
Έτος έκδοσης: 1976






Το 1950 είναι μια χρονιά ορόσημο για την επιστημονική φαντασία, όταν ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά οράματα του Ισαάκ Ασίμοφ θα γίνει πράξη με την έκδοση του Εγώ, το Ρομπότ, που δίνει μια καινούργια διάσταση στις πρώιμες τότε σχέσεις ανθρώπου-μηχανής.

Πρόκειται για μια συλλογή εννέα διηγημάτων του που είχε πρωτοπαρουσιαστεί σε αμερικάνικα περιοδικά στην περίοδο μεταξύ ανάμεσα στο 1940 και το 1950. Σε αυτό το βιβλίο, ένας φανταστικός ρεπόρτερ που ερευνά τη ζωή και το έργο της Δρ. Σούζαν Κάλβιν, παγκόσμιας ειδικού της ρομποτικής, γράφει την εισαγωγή και παίρνει μια συνέντευξη από την επιστήμονα, οι αφηγήσεις της οποίας μετατρέπονται στα διηγήματα που αποτελούν το βιβλίο. Στην εισαγωγή του βιβλίου παραθέτονται οι μνημειώδεις 3 Νόμοι της Ρομποτικής. Η πατρότητα του ίδιου του όρου "ρομποτική" αποδίδεται στον Ισαάκ Ασίμοφ.

Τα ρομπότ του Ασίμοφ δεν είναι απλές μηχανές. Εξελίσσονται. Ξεκινώντας από το να είναι απλά εργαλεία για την εξυπηρέτηση αναγκών του ανθρώπου, βελτιώνονται σιγά σιγά μέσω της τεχνολογικής εξέλιξης του "ποζιτρονικού" τους εγκεφάλου, ώσπου καταφέρνουν να συνυπάρξουν με τον άνθρωπο σε τομείς που θα ήταν αδιανόητοι την εποχή που γράφτηκε το βιβλίο, ίσως ακόμα και σήμερα. Γίνονται εργάτες, γκουβερνάντες, μηχανικοί, αστροναύτες, ακόμα και πολιτικοί. Αποκτούν αυτοσυνείδηση και, καθώς δεσμεύονται από τους 3 Νόμους να μην προξενήσουν κακό στον άνθρωπο, έρχεται μια στιγμή που αποκτούν ηθικά διλήμματα. Ό,τι ακολουθεί είναι μια εκπληκτική σύλληψη ενός συγγραφικού μυαλού από τα πλέον πρωτότυπα που γέννησε το λογοτεχνικό αυτό είδος.

Η κριτική συνάντησε με ενθουσιασμό το βιβλίο, για το οποίο ο συγγραφέας έγραψε μια μεγάλη σειρά από συνέχειες -πολλές από αυτές ακόμα πιο επιτυχημένες- σε διάφορες μορφές.

Η.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου