Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

"Την κυρία ή την τίγρη;" του Ρέημοντ Σμούλιγιαν

Συγγραφέας: Raymond Smullyan
Τίτλος πρωτοτύπου: The lady or the tiger? - And other logic puzzles
Είδος έργου: Προβλήματα μαθηματικής λογικής
1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα: Alfred Knopf, Νέα Υόρη 1989
Ελληνικός τίτλος: Την κυρία ή την τίγρη; - Και άλλα προβλήματα μαθηματικής λογικής
Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: Raymond Smullyan
Μετάφραση και επιστημονική επιμέλεια: Μιχάλης Λάμπρου, Στράτος Μάκρας
Επιμέλεια μετάφρασης και έκδοσης: Αλέκος Μάμαλης
Γλωσσική επιμέλεια: Σπύρος Καράμπαλης
Διορθώσεις: Μαρία Τσαούση
Εκδόσεις: Κάτοπτρο
                                                   Έτος έκδοσης: 1998

To βιβλίο αποτελεί μια εξαιρετική συλλογή προβλημάτων -παραδόξων, μεταγρίφων, αινιγμάτων συνδυαστικής, κ.λπ.- της σύγχρονης μαθηματικής λογικής, και έχει ως κύριο σκοπό του να εξηγήσει -με τρόπο, ομολογουμένως, μοναδικό- το θεώρημα της μη πληρότητας του Gödel και το θεώρημα της τυπικής μη ορισιμότητας της αλήθειας του Tarski.

Στο πρώτο τμήμα του βιβλίου, υγιείς και παράφρονες, βρικόλακες, ψυχίατροι, ονειρευόμενοι, μάγοι, βασιλιάδες, ιππότες και ιπποκόμοι -μια εντυπωσιακή παράθεση από φανταστικούς χαρακτήρες- θέτουν ερωτήματα, και ο αναγνώστης καλείται να λύσει γρίφους και σπαζοκεφαλιές με αυξημένη δυσκολία. Ένας αμερόληπτος βασιλιάς δίνει στους κρατούμενούς του τα εντελώς απαραίτητα δεδομένα για να επιλύσουν ένα έξυπνο αίνιγμα και να κερδίσουν την ελευθερία τους (και πιθανόν μια πανέμορφη νύφη!)... Ο επιθεωρητής Κραίηγκ, της Σκότλαντ Γιαρντ, καλείται στη Γαλλία για να εξιχνιάσει την αλλόκοτη κατάσταση σε έντεκα άσυλα όπου ουδείς μπορεί να διαχωρίσει ποιοι είναι οι γιατροί και ποιοι οι νοσηλευόμενοι...

Το δεύτερο τμήμα του βιβλίου αποτελεί μια μαθηματική νουβέλα -η πρώτη στο είδος! Ο επιθεωρητής Κραίηγκ, ξεκινώντας από ένα πρακτικό πρόβλημα σχετικά με το θησαυροφυλάκιο μιας τράπεζας, και με την ανέλπιστη συνδρομή δύο φίλων και των υπολογιστικών μηχανών τους, θα κολυμπήσει στα βαθιά νερά των μαθηματικών, από όπου τελικώς θα οδηγηθεί στην ουσία της επαναστατικής γκεντελιανής θεωρίας της μη αποκρισιμότητας.

(Από το οπισθόφυλλο της έκδοσης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου