Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

"Η εικόνα στο χαλί" του Χένρυ Τζέημς

Συγγραφέας: Henry James
Τίτλος πρωτοτύπου: The figure in the carpet
Είδος έργου: Νουβέλα
1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα: Περιοδικό Cosmopolis, Λονδίνο 1896
Ελληνικός τίτλος: Η εικόνα στο χαλί (στην έκδοση περιλαμβάνονται και τέσσερα δοκίμια για το έργο, των Wolfgang Iser, Tzvetan Todorov, Shlomith Rimmon-Kenan και J. Hillis Miller)
Εισαγωγή: Frank Kermode
Μετάφραση νουβέλας: Παλμύρα Ισμυρίδου
Μετάφραση δοκιμίων: Κώστας Παπαδόπουλος
Διορθώσεις: Αρετή Μπουκάλα
Εκδόσεις: Άγρα
Έτος 1ης έκδοσης: 1987

Η εικόνα στο χαλί είναι μια ιστορία-αίνιγμα. Όπως το Σήμα των τεσσάρων του Conan Doyle και Ο φόνος του Ρότζερ Ακρόυντ της Agatha Christie, στήνει ένα πρόβλημα, ένα γρίφο, ένα μυστήριο, και εμπλέκει και τον αναγνώστη και τους χαρακτήρες του έργου στην αναζήτηση της λύσης του. Αυτό που οι ντετέκτιβς στο Η εικόνα στο χαλί καλούνται να διαλευκάνουν δεν είναι ένας μυστηριώδης φόνος ούτε μια αριστοτεχνική ληστεία τραπέζης. Το αίνιγμα σ' αυτήν την ιστορία είναι λογοτεχνικό και ντετέκτιβς είναι κριτικοί της λογοτεχνίας -και φανταστικοί και πραγματικοί.

Η εικόνα στο χαλί, όπως και το Στρίψιμο της βίδας, είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα κείμενα του James. Στην παρούσα έκδοση δημοσιεύονται τέσσερα δοκίμια σύγχρονων θεωρητικών της λογοτεχνίας που συζητούν από διαφορετική σκοπιά το καθένα το κείμενο, καθώς και ο πρόλογος και οι σημειώσεις απ' τα ημερολόγια του Henry James.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου