Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

«Η τέχνη του πολέμου» του Σουν Τζου

Συγγραφέας: Sun Tzu (孫子)
Τίτλος πρωτοτύπου: The art of war (孫子兵法)
Είδος έργου: Δοκίμιο, Μελέτη
Εποχή έκδοσης στην κινεζική γλώσσα: 5ος αιώνας π.Χ.
Ελληνικός τίτλος: Η τέχνη του πολέμου
Μετάφραση: Έφη Καλλιφατίδου
Εκδόσεις: Οξύ
Έτος 1ης έκδοσης: 2008

**Γράφει η Αντιγόνη Ξούρη

Η τέχνη του πολέμου είναι ένα βιβλίο της παγκόσμιας πολεμικής στρατηγικής που η πρώτη του έκδοση χρονολογείται πριν 2,500 χρόνια. Δεν θεωρείται από τα εύκολα βιβλία στην κατανόηση, όσον αφορά αναγνώστες που δεν είναι γνώστες με το αντικείμενο. Παραταύτα, για αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι απαραίτητο να διαβαστεί. Η τριβή του νου που προκύπτει μέσα από τα νοήματα που βγάζει θα εκπλήξει και τον πιο απαιτητικό παρατηρητή του συγκεκριμένου λογοτεχνικού έπους.

Περιληπτικά, στις σελίδες του περιγράφονται τακτικές σχεδιασμού, καθώς επίσης και στρατηγικές πολέμου. Ο τρόπος παρουσίασής τους είναι λιτός και απλοϊκός, αλλά παράλληλα διανοητικά εξελιγμένος. Οι προτάσεις του χαρακτηρίζονται από μια πρωτοφανή δυναμικότητα στο σχήμα λόγου. Αυτό που εντυπωσιάζει και είναι το κλειδί της επιτυχίας του είναι το εξής: Αν λάβουμε υπόψιν τις συμβουλές που δίνονται, όχι τόσο με την κυριολεκτική έννοια αλλά με μια μεταφορική έννοια, το αποτέλεσμα είναι καταιγιστικό. Μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή στη σύγχρονη καθημερινότητα ένα μεγάλο μέρος από αυτές.

Συνοψίζοντας, αξίζει να αφιερωθεί χρόνος για την μελέτη του, μιας που τα οφέλη είναι τεράστιας σημασίας στην σύγχρονη εποχή. Κλείνοντας, ας σημειωθεί πως ο συγγραφέας του έργου, ο Σουν Τζου, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς στην ιστορία της Κίνας.

Βρείτε το βιβλίο (ενδεικτικά): https://www.politeianet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου