Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

«Γράμμα στη Ματίλντα» του Αντρέα Καμιλλέρι

Συγγραφέας: Andrea Camilleri
Τίτλος πρωτοτύπου: Ora dimmi di te. Lettera a Matilda
Είδος έργου: Αυτοβιογραφία
1η έκδοση στην ιταλική γλώσσα: Bompiani/Giunti Editore, Firenze-Milano 2018
Ελληνικός τίτλος: Γράμμα στη Ματίλντα. Τώρα μίλα μου για σένα
Μετάφραση: Φωτεινή Ζερβού
Επιμέλεια - Διορθώσεις: Γιώργος Κασαπίδης
Εκδόσεις: Πατάκης
Σειρά: Λογοτεχνικά δοκίμια
Έτος 1ης έκδοσης: 2020



Αυτό δεν είναι ένα βιβλίο με ήρωα τον αστυνόμο Μονταλμπάνο, τον διάσημο χαρακτήρα του Αντρέα Καμιλλέρι. Είναι ένα βιβλίο για τον ίδιο τον Καμιλλέρι, γραμμένο από τον Καμιλλέρι. Απευθύνεται στη δισέγγονή του Ματίλντα, τεσσάρων χρονών όταν γράφτηκε το βιβλίο (το 2017), και της αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη με τη μορφή μιας μεγάλης επιστολής για να τη διαβάσει όταν μεγαλώσει. Στο μεταξύ, αφήνει αυτή τη σημαντική κληρονομιά σε κάθε αναγνώστη που θα έχει την τύχη να διαβάσει το βιβλίο.

Μέσα από τις 130 περίπου σελίδες του έργου αυτού βλέπουμε να περνάει μπροστά από τα μάτια μας σαν κινηματογραφική ταινία ολόκληρη η ζωή του συγγραφέα από το 1925 που γεννήθηκε μέχρι τις μέρες μας: τα παιδικά του χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σικελία, οι πρώτες μέρες του στο σχολείο, οι πρώτοι φίλοι του, οι εφηβικές του ανησυχίες, η αναγκαστική του ένταξη στη φασιστική νεολαία του Μουσολίνι, η αποστροφή του προς το καθεστώς που τον οδήγησε πολύ νωρίς στην πολιτική μεταστροφή και την συμπόρευση με τους κομμουνιστές, οι κινηματογραφικές και θεατρικές σπουδές του, οι πρώτοι έρωτες, οι δουλειές του ποδαριού για να βγάλει το ψωμί του, η θεατρική διδασκαλία αργότερα, η σκηνοθεσία, η διασημότητα, η γνωριμία του με κορυφαίες προσωπικότητες της ιταλικής διανόησης, η συγγραφή, η παγκόσμια επιτυχία του αστυνόμου Μονταλμπάνο.

Μέσα από τη ζωή του ο Καμιλλέρι διατρέχει κυριολεκτικά την ιστορία της Ιταλίας (κατά κύριο λόγο) και του κόσμου καθ' όλη αυτή την περίοδο για την οποία μιλάμε: η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία του Μεσοπολέμου και η εγκαθίδρυση της φασιστικής δικτατορίας, ο 2ος Παγκόσμιος πόλεμος, η Αντίσταση, τα καλλιτεχνικά κινήματα και η πνευματική ζωή, η εκπαίδευση, ο σύγχρονος κόσμος, η παγκοσμιοποίηση, η μετανάστευση. Τίποτα δεν αφήνει χωρίς να το περιγράψει, να το «ζωγραφίσει», να το αναλύσει και να το διυλίσει μέσα από τη ματιά ενός μεγάλου σύγχρονου ουμανιστή κι ενός ανθρώπου αφοσιωμένου στο δίκιο.

Ο Καμιλλέρι γράφει απλά. Κι αυτό είναι που τον κάνει σπουδαίο συγγραφέα, αυτή είναι η δική του δύναμη. Τυχερή η μικρή Ματίλντα, αλλά ακόμη πιο τυχερός ο αναγνώστης του σήμερα που θα μάθει τόσα πολλά σε τόσο λίγες σελίδες και θα απολαύσει την ευστροφία αυτού του μεγάλου Σικελού.

Η. Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου