Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

«Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι» του Όσκαρ Ουάιλντ

Ίσως το πιο γνωστό έργο του μεγάλου Ιρλανδού συγγραφέα, το αριστουργηματικό Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι έχει μεταφραστεί αναρίθμητες φορές στη γλώσσα μας και έχει ανεβεί διασκευασμένο για το θέατρο σε πολλές σκηνές. Εδώ σε μετάφραση του σπουδαίου Άρη Αλεξάνδρου.

Συγγραφέας: Oscar Wilde
Τίτλος πρωτοτύπου: The Picture of Dorian Gray
Είδος έργου: Φιλοσοφικό μυθιστόρημα
1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα: Lippincott's Monthly Magazine, 1890 (ως νουβέλα) και Ward, Lock and Company, 1891 (ως μυθιστόρημα)
Ελληνικός τίτλος: Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι
Μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου
Εκδόσεις: Γκοβόστης
Έτος παρούσας έκδοσης: 2015 (1η έκδοση 1954)

Πρωταγωνιστής της υπόθεσης είναι ο Ντόριαν Γκρέι, αριστοκράτης, πλούσιος και κοσμικός, ένας νέος με εντυπωσιακή ομορφιά, το πορτρέτο του οποίου ζωγραφίζει ο ζωγράφος Μπάζιλ Χόλγουορντ. Ο Χόλγουορντ μαγεύεται από την ομορφιά του Ντόριαν και σύντομα ξελογιάζεται μαζί του, θεωρώντας τον έμπνευση για μια νέα κατεύθυνση στην τέχνη του. Ο Ντόριαν όμως γνωρίζεται με τον Λόρδο Χένρυ Γουότον, φίλο του ζωγράφου και σαγηνεύεται από την ευφυή, δυναμική αλλά και κυνική του προσωπικότητα καθώς και τη φιλοσοφία της ζωής του. Ο Λόρδος Χένρυ είναι οπαδός των ιδεών περί νέου ηδονισμού και θεωρεί ότι το μοναδικό αγαθό που αξίζει να αναζητήσει κανείς στη ζωή είναι η Ομορφιά και η ολοκλήρωση των Αισθήσεων. Ο Ντόριαν Γκρέι επηρεάζεται βαθύτατα από αυτή την κοσμοθεωρία, την ερμηνεύει ναρκισσιστικά και καθώς έχει συνειδητοποιήσει τη σαγήνη που ασκεί η δική του ομορφιά στους ανθρώπους και βλέπει έκθαμβος το πορτρέτο που φιλοτέχνησε ο Χόλγουορντ, εκφράζει την ευχή να μην γεράσει ποτέ. Και κάτι παραπάνω. Δηλώνει διατεθειμένος να πουλήσει τη ψυχή του, με αντάλλαγμα αντί για εκείνον, να γεράσει το πορτρέτο! Η ευχή του Ντόριαν Γκρέι ως δια μαγείας πραγματοποιείται και καθώς ο ίδιος βυθίζεται όλο και περισσότερο στην έκλυτη ζωή, το πορτρέτο μεταμορφώνεται και παραμορφώνεται υπενθυμίζοντας τον αντίκτυπο που έχει κάθε πράξη ακολασίας στην ψυχή του. Ο ίδιος θα μείνει παγερά αδιάφορος και ανέμελος παρατηρώντας αυτή την αλλαγή, μέχρι τη στιγμή που θα καταλάβει ότι εκείνη η ευχή ήταν στην πραγματικότητα και η μεγαλύτερη κατάρα...

Πηγή και περισσότερες πληροφορίες: http://www.bookbar.gr/

Βρείτε το βιβλίο (ενδεικτικά): https://www.protoporia.gr/

Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου