Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

«Ο ταξιδιώτης» του Ούλριχ Αλεξάντερ Μπόσβιτς

Ένα κλασικό και παράλληλα εντυπωσιακά επίκαιρο μυθιστόρημα. Μια πολύτιμη λογοτεχνική μαρτυρία που ανακαλύφθηκε εκ νέου και εκδόθηκε μετά από 8 δεκαετίες με μεγάλη επιτυχία, καθώς απαντά σε κεντρικά ιστορικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας.

Συγγραφέας: Ulrich Alexander Boschwitz
Τίτλος πρωτοτύπου: Der Reisende
Είδος έργου: Μυθιστόρημα
1η συγγραφή στη γερμανική γλώσσα (σε χειρόγραφο): 1938
1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα (με το ψευδώνυμο John Grane): Λονδίνο, 1939
Ελληνικός τίτλος: Ο ταξιδιώτης
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Έτος έκδοσης: 2019

Ένα λογοτεχνικό ντοκουμέντο που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1939 και αποτελεί την πρώτη καταγεγραμμένη σε μυθιστόρημα μαρτυρία για τη Νύχτα των Κρυστάλλων. Θεωρούνταν χαμένο, μέχρι που το χειρόγραφο-θησαυρός βρέθηκε πρόσφατα στη Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη και ανασύρθηκε στο φως της δημοσιότητας.

«Για εμάς τους Εβραίους η ζωή απαγορεύεται», είπε ο Ζίλμπερμαν. «Τι θα κάνετε; Θα υπακούσετε στην απαγόρευση;»

Ο Ότο Ζίλμπερμαν, Εβραίος επιχειρηματίας και διακεκριμένο μέλος της κοινωνίας, χάνει το σπίτι και την επιχείρησή του εξαιτίας των πογκρόμ του Νοεμβρίου του 1938. Μ’ έναν χαρτοφύλακα γεμάτο χρήματα, που κατάφερε τελευταία στιγμή να διασώσει, προσπαθεί να περάσει παράνομα τα σύνορα, αλλά αποτυγχάνει και αναζητά καταφύγιο στα τρένα. Αρχίζει να ταξιδεύει ασταμάτητα, χωρίς προορισμό, περνώντας τις μέρες του σε βαγόνια, αποβάθρες, σταθμούς, εστιατόρια και αίθουσες αναμονής... Οι συναντήσεις και οι γνωριμίες που κάνει στα κουπέ των τρένων είναι οι συγκλονιστικές στιγμές αυτής της ατέρμονης φυγής που, κάποια στιγμή, τερματίζεται απότομα.

(Από την παρουσίαση του βιβλίου στο οπισθόφυλλο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου