Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

«Ο Στόουνερ» του Τζον Γουίλιαμς

Συγγραφέας: John Edward Williams
Τίτλος πρωτοτύπου: Stoner
Είδος έργου: Μυθιστόρημα
1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα: Viking Press, Νέα Υόρκη 1965
Ελληνικός τίτλος: Ο Στόουνερ
Μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου
Επιμέλεια: Γιάννης Μαμάης
Εκδόσεις: Gutenberg
Σειρά: Aldina
Έτος έκδοσης: 2017




Το μυθιστόρημα περιγράφει τη ζωή και τη σταδιοδρομία του Στόουνερ, ενός βοηθού καθηγητή της Αγγλικής Φιλολογίας: τη διδασκαλία του, τις σχέσεις του στο Πανεπιστήμιο, τις φιλίες του, την αποτυχία του γάμου του αλλά και τον έρωτά του για μια νεαρή καθηγήτρια, σχέση που θα εμπλακεί αναπόφευκτα στις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς της πανεπιστημιακής ζωής. «Το σημαντικότερο στοιχείο του μυθιστορήματος, γράφει ο συγγραφέας, είναι η συνείδηση του έργου, του επαγγέλματος που έχει ο Στόουνερ... Η αγάπη για κάτι είναι αυτό που μετράει».

(Από την παρουσίαση του βιβλίου στο οπισθόφυλλο)

Βρείτε το βιβλίο (ενδεικτικά): https://www.protoporia.gr/

Ο Γουίλιαμ Στόουνερ -ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου- θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει έναν από κάθε άποψη αποτυχημένο βίο: μια ακαδημαϊκή καριέρα που δεν θα ζήλευε κανείς, έναν αποτυχημένο γάμο, έναν έρωτα καταδικασμένο από την αρχή να ναυαγήσει, περισσότερους εχθρούς από φίλους, ατέλειωτα οικονομικά προβλήματα... Αυτή είναι η ζωή του με μια πρώτη ματιά, η επιφάνειά της.

Υπάρχει όμως ένα δεύτερο πλάνο, πολύ πιο σημαντικό. Γιατί ο Στόουνερ, μέσα σε αυτό τον καταιγισμό των αποτυχιών βρίσκει τον πραγματικό του εαυτό και παραμένει πιστός στις αξίες του. Οτιδήποτε κάνει το περιβάλλει με αγάπη και με μια ιδιότυπη γενναιότητα, που το κάνει τελικά να αξίζει, να γίνεται ένα είδος προσωπικής «περιουσίας», που την αθροίζει στο ποτάμι της ζωής του. Είναι ένας γήινος ήρωας, ένας απλός συνηθισμένος άνθρωπος, πραγματικός πρωταγωνιστής, χωρίς κραυγαλέες εξάρσεις. Μέσα σε αυτόν δεν μπορεί παρά να δει ο καθένας μας αυτό που είναι ή αυτό που τελικά θα ήλπιζε να είναι.

Η γραφή του Γουίλιαμς είναι απλή, αριστοτεχνική και ελκυστική, και η εξαιρετική μετάφραση και επιμέλεια του βιβλίου την φέρνουν πολύ κοντά στον Έλληνα αναγνώστη. Ο ήρωας γίνεται με αυτόν τον τρόπο ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ο φίλος. Ένα βιβλίο που πραγματικά αξίζει να διαβαστεί.

Η. Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου