Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

«Βενετία: γέφυρα Δύσης και Ανατολής, 1081-1797» του Γουίλιαμ Μακ Νηλ

Σε μια μεγάλη στιγμή της ευρωπαϊκής ιστοριογραφίας, το βιβλίο αυτό δίνει μια ολοκληρωμένη ιστορία της Βενετίας. Το έργο έχει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η θαλασσοκράτειρα Βενετία ήταν για αιώνες πανταχού παρούσα στο ελληνικό ιστορικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι, και έχει αφήσει ορατά ακόμη και σήμερα ίχνη σε περιοχές όπως η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Πελοπόννησος και τα Επτάνησα. (Η. Ο.)

Συγγραφέας: William H. McNeill
Τίτλος πρωτοτύπου: Venice: The Hinge of Europe, 1081–1797
Είδος έργου: Ιστορία
1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα: University of Chicago Press, 1974
Ελληνικός τίτλος: Βενετία: γέφυρα Δύσης και Ανατολής, 1081-1797
Μετάφραση: Γεωργία Μίχα
Επιμέλεια - Διορθώσεις: Χρύσα Φραγκιαδάκη
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Σειρά: Παγκόσμια και σύγχρονη ιστορία
Έτος έκδοσης: 2020


Η χιλιόχρονη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας, με κτήσεις στην Ιταλία και την Ελλάδα και εμπορική κυριαρχία σε όλη τη Μεσόγειο, αποτελεί τον άξονα γύρω από τον οποίο ο βραβευμένος William H. McNeill ανασυνθέτει ολάκερη την ιστορία της δυτικής Ευρώπης κατά τον ύστερο Μεσαίωνα και τους πρώιμους νεότερους χρόνους. Μέσα από τις διενέξεις και τις αλληλεπιδράσεις καθολικών και ορθοδόξων, τη διαμάχη Ενετών και Βυζαντινών και, κατόπιν, Ενετών και Οθωμανών, ο McNeill εξερευνά τις βάσεις της ενετικής εξουσίας και τις πηγές του πλούτου της, κατοχυρώνοντας τη μοναδική της θέση στα σύνορα παπικού και ορθοδόξου κόσμου.

Πρόκειται για μία επιβλητική ιστορία της μεγαλύτερης θαλασσοκράτειρας δύναμης, μια κλασική στιγμή της ευρωπαϊκής ιστοριογραφίας.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο)

Βρείτε το βιβλίο (ενδεικτικά): https://www.politeianet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου