Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Περιοδικό «Πόρφυρας»

Κυκλοφόρησε το τεύχος 175-176 του σημαντικού κερκυραϊκού λογοτεχνικού περιοδικού «Πόρφυρας». Υπάρχουν για μια ακόμα φορά πολλές και ενδιαφέρουσες συνεργασίες ανθρώπων των γραμμάτων του τόπου μας, τις οποίες μπορείτε να δείτε, όπως και να βρείτε το περιοδικό, εδώ.
Το περιοδικό κυκλοφορεί ανελλιπώς από τον Ιούλιο του 1980. Έχει μια μακριά διαδρομή στον χρόνο και το 2009 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο (εξ ημισείας με το «Εντευκτήριο» της Θεσσαλονίκης). Τον Ιανουάριο του 1981, οι δύο βασικοί συντελεστές του περιοδικού, ο Δημήτρης Κονιδάρης και ο Περικλής Παγκράτης, σε σημείωμά τους στο περιοδικό «Διαβάζω» υπογράμμιζαν ότι ο «Πόρφυρας» επεδίωξε να καλύψει «το λογοτεχνικό κενό από πλευράς περιοδικού εντύπου στην Κέρκυρα».
Ο «Πόρφυρας» σχεδιάστηκε από τους Δημήτρη Κονιδάρη, Περικλή Παγκράτη και Σωτήρη Τριβιζά, καθώς και από τον ζωγράφο Σπύρο Αλαμάνο (1947-2011), ο οποίος είχε αναλάβει τα εικαστικά. Καθ' οδόν, η εκδοτική του ομάδα διευρύνθηκε με τους ποιητές Θεοτόκη Ζερβό και Νάσο Μαρτίνο, ενώ για ένα διάστημα είχε συμμετοχή στη συντακτική επιτροπή και ο ποιητής Δημήτρης Ι. Σουρβίνος (1924-2008). Στην πραγματικότητα, η ομάδα του «Πόρφυρα» υπήρξε πάντα πολύ ευρύτερη, αφού ένας κύκλος φίλων και στενών συνεργατών στάθηκε η κινητήρια δύναμη του περιοδικού.
Τέσσερις είναι οι σταθμοί στην πορεία του περιοδικού. Το πρώτο στάδιο διήρκεσε μέχρι το 14ο τεύχος (1980-1983) και αποτελούσε ένα «προσκλητήριο» κατά κύριο λόγο στους εργάτες των κερκυραϊκών γραμμάτων. Το δεύτερο διήρκεσε από το 15ο τεύχος μέχρι το 30ό (1983), τότε δημιουργήθηκε η εκδοτική ομάδα του. Στο τρίτο στάδιο (από το 31ο τεύχος, 1985), ο «Πόρφυρας» μπήκε στη φωτοσύνθεση και εν συνεχεία στον Η/Υ, οπότε στερήθηκε την ομορφιά της κλασικής τυπογραφίας (στοιχειοθεσία «στο χέρι»), αλλά μπόρεσε να έχει περισσότερες σελίδες και ύλη.
Αυτή περίπου την περίοδο -το τέταρτο στάδιο της πορείας του περιοδικού- σημειώνεται η απαρχή μιας στέρεης συνεργασίας σε επίπεδο δημοσιεύσεων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Η σύνδεσή του «Πόρφυρα» με το πανεπιστήμιο συνετέλεσε στο να προστεθεί στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού ο σύμβουλος έκδοσης Θεοδόσης Πυλαρινός, από το 101ο τεύχος (2001) μέχρι το 2013. Η λειτουργία του Ιονίου Πανεπιστημίου έδωσε νέα πνοή στην Κέρκυρα και μεγάλη ώθηση στην πνευματική κίνηση του νησιού.
Ο «Πόρφυρας» έχει κάνει αφιερώματα σε σπουδαίους Κερκυραίους και Επτανήσιους δημιουργούς, τον Διονύσιο Σολωμό, τον Ιάκωβο Πολυλά, τον Ανδρέα Κάλβο, τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, τη Μαρί Ασπιώτη, τον χαράκτη Νίκο Βεντούρα, αλλά και λογοτέχνες από την υπόλοιπη Ελλάδα, λ.χ. τους Γιώργο Σεφέρη, Ανδρέα Εμπειρίκο, Θανάση Βαλτινό. Επίσης, προχώρησε στη διοργάνωση πνευματικών εκδηλώσεων και συνεδρίων, καθώς και στην προκήρυξη λογοτεχνικών διαγωνισμών.






Σημείωση: Όλα τα σημεία του που παρουσιάζουν την ιστορία του περιοδικού είναι αποσπάσματα από άρθρο της εφημερίδας «Αυγή» και μπορείτε να το βρείτε ολόκληρο στην παρακάτω διεύθυνση: https://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου