Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Ο Μπέρτραντ Ράσσελ και η αλληλογραφία του

Ο Μπέρτραντ Ράσσελ (1872-1970), που το όνομά του δεν μπορεί να είναι άγνωστο ούτε και σήμερα από καμιά γενιά, ήταν διάσημος φιλόσοφος και μαθηματικός. Από πλούσια, αριστοκρατική οικογένεια, μέλος ο ίδιος της Βουλής των Λόρδων, ήταν ενεργός υπέρμαχος της ειρήνης μέχρι το τέλος της ζωής του, ενώ δεν έλειψαν και οι εποχές που είχε επηρεαστεί από τις σοσιαλιστικές ιδέες. Λάμβανε ενεργά μέρος σε διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης, και είχε φυλακιστεί για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» στα 90 του! Ακόμη, είχε πάρει και το Νόμπελ λογοτεχνίας το 1950.

Σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που κυκλοφόρησαν ποτέ γι' αυτόν, το "Αγαπητέ Μπέρτραντ Ράσσελ", υπάρχουν αποσπάσματα από επιστολές που λάμβανε καθημερινά μαζί με τις απαντήσεις που έστελνε.
Κι εδώ είναι το ενδιαφέρον. Ο Ράσσελ ήταν ένας θρύλος, λάμβανε περισσότερα από 100 γράμματα τη μέρα. Κι απαντούσε προσωπικά! Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπουμε μια επιστολή από έναν εξάχρονο που τον ευχαριστεί για «όλα τα πράγματα που έχει κάνει» και τον καλεί για το πατροπαράδοτο βρετανικό τσάι. Και ο 89χρονος τότε Ράσσελ απαντάει στο παιδάκι ως εξής: «Αγαπητέ Πώλ Άλτμαν, σ' ευχαριστώ για το τόσο όμορφο γράμμα σου, που το διάβασα με ιδιαίτερη χαρά γιατί μου δίνει θάρρος να συνεχίσω τη δουλειά μου. Θα 'θελα να πάρω ένα τσάι μαζί σου, αλλά δεν πιστεύω πως θα 'ρθώ στην Οξφόρδη. Αν έρθω, θα σε ειδοποιήσω. Με την αγάπη και τις θερμότερες ευχές του Μπέρτραντ Ράσσελ».
Σήμερα; Πόσο απασχολημένοι είναι άραγε οι «μεγάλοι διανοητές» που συνεργούν στο παγκοσμιοποιημένο τίποτα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου