Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

«Το σπίτι της σιωπής» του Ορχάν Παμούκ

Το δεύτερο μυθιστόρημα του νομπελίστα Τούρκου συγγραφέα και ακαδημαϊκού Ορχάν Παμούκ, που λογοκρίθηκε και δικάστηκε στη χώρα του, λατρεύτηκε όμως στον υπόλοιπο κόσμο.

Συγγραφέας: Orhan Pamuk
Τίτλος πρωτοτύπου: Sessiz Ev
Είδος έργου: Μυθιστόρημα
1η έκδοση στην τουρκική γλώσσα: Can Yayınları, İstanbul 1983
Ελληνικός τίτλος: Το σπίτι της σιωπής
Μετάφραση: Παναγιώτης Αμπατζής
Επιμέλεια: Στέλλα Βρετού
Διορθώσεις: Μαριάνθη Κιουρτσόγλου
Εκδόσεις: Πατάκης
Σειρά: Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία
Έτος 1ης έκδοσης: 2021



Σ' ένα σπίτι που καταρρέει, σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη κοντά στην Ιστανμπούλ, ζει κατάκοιτη στο κρεβάτι η χήρα Φατμά. Τη φροντίζει ένας νάνος, ο Ρετζέπ, νόθος γιος του συζύγου της· οι δυο τους μοιράζονται μυστικά και παράπονα. Η Φατμά περιμένει όπως κάθε καλοκαίρι για λίγες μέρες τα τρία εγγόνια της: τον Φαρούκ, έναν ιστορικό που πνίγει την απογοήτευσή του για τη ζωή στο αλκοόλ, την ευαίσθητη, προοδευτική Νιλγκιούν, και τον Μετίν, μαθητή λυκείου που ονειρεύεται την εύκολη ζωή. Με τον ερχομό τους, θα αρχίσουν να ξετυλίγονται αναμνήσεις και η ιστορία του παππού τους, που νόμιζε πως μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Ένα βιβλίο για την πολιτική αναταραχή και το κοινωνικό χάος στην Τουρκία πριν από το πραξικόπημα του 1980. Ένα μυθιστόρημα όπου ο Ορχάν Παμούκ μιλά, με τον μοναδικό του τρόπο, για τα αγαπημένα του θέματα: την πατρίδα του και τη σχέση της με τον κόσμο, τις συλλογικές και τις ατομικές ψευδαισθήσεις, τα κοινά όνειρα όλων των ανθρώπων.

(Από την παρουσίαση του βιβλίου στο οπισθόφυλλο)

Πηγή: https://www.politeianet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου