Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

"Σπηλιές από ατσάλι" του Ισαάκ Ασίμοφ

Συγγραφέας: Isaak Asimov
Τίτλος πρωτοτύπου: The Caves of Steel
Είδος έργου: Αστυνομικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας
1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα: Doubleday, New York 1954
Ελληνικός τίτλος: Σπηλιές από ατσάλι
Μετάφραση: Ανδρέας Ρικάκης
Εκδόσεις: Κάκτος
Έτος 1ης έκδοσης: 1977





Στο μακρινό μέλλον οι Γήινοι ζουν σε μεγάλες πόλεις κάτω από ατσάλινους θόλους, έχοντας χάσει κάθε επαφή με τη φύση και νιώθοντας φοβία και αποστροφή γι' αυτήν, σε έναν εφιαλτικό κόσμο οκτώ δισεκατομμυρίων ψυχών. Οι πόλεις αυτές, που αποκαλούνται "Σπηλιές από ατσάλι" είναι το τελικό καταφύγιο -αλλά και φυλακή- των ανθρώπων που, έχοντας κατακτήσει το διάστημα και έχοντας στείλει αποίκους σε πενήντα ηλιακά συστήματα, καταπιέζονται τώρα από τους ίδιους τους αποίκους, τους λεγόμενους Διαστημικούς. Οι τελευταίοι έχουν γλυτώσει από τον υπερπληθυσμό, έχουν πετύχει εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης με τη βοήθεια ρομπότ, έχουν επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής τους και ζουν κοντά στη φύση. Έχοντας ισχυρή τεχνολογία, απαγορεύουν στους Γήινους να εγκαταλείψουν ξανά τον πλανήτη τους και να έρθουν σε επαφή μαζί τους, από τον φόβο ότι θα μεταφέρουν τις άθλιες συνθήκες ζωής τους στους καινούριους κόσμους.

Ώσπου δολοφονείται ένας Διαστημικός και οι σχέσεις της Γης με τις αποικίες φτάνουν ξαφνικά σε κρίσιμο σημείο. Ο δολοφόνος πρέπει να βρεθεί για να μην υπάρξουν σκληρά αντίποινα. Ο μυστικός αστυνομικός από τη Νέα Υόρκη Ηλάϊα Μπεήλυ καλείται να διαλευκάνει το έγκλημα μαζί με έναν αστυνομικό από τις αποικίες των Διαστημικών, τον Ρ. Ντανηήλ Όλιβοου, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ένα ανθρωπόμορφο ρομπότ, το πιο εξελιγμένο του είδους του.

Ο άνθρωπος τώρα πρέπει να ξεπεράσει τις φοβίες του, τις προκαταλήψεις του, την αντιπάθειά του προς τον έξω κόσμο, καθώς και την απέχθειά του για τα ρομπότ, που θεωρεί δυνάστες. Μέσα από την πορεία για τη διαλεύκανση του εγκλήματος, αλλά και τη βαθιά φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα στον άνθρωπο και το ρομπότ, ξεκινάει μια τεράστια πορεία διαφορετικού είδους: ο δρόμος προς την χειραφέτηση του ανθρώπου, το ξεπέρασμα των προκαταλήψεων και, τελικά, ο δρόμος προς την ελευθερία.

Ένα αριστουργηματικό έργο του μεγάλου ουμανιστή της εποχής μας, Ισαάκ Ασίμοφ.

Η.Ο.

Σημ.: Αυτό είναι το πρώτο μυθιστόρημα με ήρωες τον Ηλάϊα Μπέηλυ και τον Ρ. Ντανηήλ Όλιβοου. Το επόμενο, με τίτλο Γυμνός Ήλιος, το έχουμε ήδη παρουσιάσει σε παλαιότερη ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου