Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

"Δημόκριτος" του Θανάση Παπαδόπουλου

Συγγραφέας: Θανάσης Παπαδόπουλος
Τίτλος πρωτοτύπου: Δημόκριτος - Ο φιλόσοφος και ο φυσιοδίφης. Ο θεωρητικός της δημοκρατίας
Εκδόσεις: Στοχαστής
Έτος έκδοσης: 1974










Ο κορυφαίος φιλόσοφος Δημόκριτος επέδρασε καθοριστικά στην εξέλιξη της φιλοσοφίας και της επιστήμης. Με το καθαρά ερευνητικό πνεύμα του αρχίζει η συστηματοποίηση της γνώσης σε γενική φιλοσοφική θεώρηση – κατά τον Windelband – με σαφείς τάσεις εννοιολογικοποίησης. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως προτιμούσε να ανακαλύψει την αιτία των πραγμάτων («εὑρεῖν αἰτιολογίαν») παρά να κερδίσει τη βασιλεία των Περσών.

Έτσι αναπτύσσει πρωτοποριακό προβληματισμό για την ύλη, το άτομο, την κίνηση, προκειμένου να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τον εμπειρικό κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό θα θέσει σε νέες βάσεις τη σχέση αισθητών και νοητών.

Ο Δημόκριτος (~460 π.Χ.- 370 π.Χ.) ήταν προσωκρατικός φιλόσοφος, ο οποίος γεννήθηκε στα Άβδηρα της Θράκης. Ήταν μαθητής του Λεύκιππου. Πίστευε ότι η ύλη αποτελούνταν από αδιάσπαστα, αόρατα στοιχεία, τα άτομα. Επίσης ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε ότι ο Γαλαξίας είναι το φως από μακρινά αστέρια. Ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ανέφεραν ότι το σύμπαν έχει και άλλους «κόσμους» και μάλιστα ορισμένους κατοικημένους. Ο Δημόκριτος ξεκαθάριζε ότι το κενό δεν ταυτίζεται με το τίποτα («μη ον»), είναι δηλαδή κάτι το υπαρκτό.  

Διαβάστε περισσότερα: https://www.timesnews.gr/
 














 Πρόσφατη έκδοση του βιβλίου, που προλογίζεται στην παραπάνω σελίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου