Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

«Όσα απέμειναν από τους εραστές» του Αλέξανδρου Κάσση

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Κάσσης
Τίτλος πρωτοτύπου: Όσα απέμειναν από τους εραστές
Είδος έργου: Μυθιστόρημα
Εκδόσεις: Πνοή
Σειρά: Μυθιστόρημα
Έτος έκδοσης: 2021

Αυτό το βιβλίο πραγματεύεται ένα ενδιαφέρον θέμα: τη συνάντηση ενός πρώην ζευγαριού μετά από πολλά χρόνια σε έναν άλλο τόπο και κάτω από ασυνήθιστες συνθήκες. Εκεί έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ανοιχτά, να μιλήσουν για τα γεγονότα που συνέβησαν όσο ήταν ακόμη μαζί και να διαπιστώσουν αν αυτό που τους ένωσε κάποτε έχει κάποια αξία και τώρα.

Εκεί βρίσκεται το δυνατό σημείο του βιβλίου, που καθρεφτίζει την επιθυμία πολλών ανθρώπων να δώσουν απάντηση σε ερωτήματα που εκκρεμούν και σε διλήμματα που ίσως φρενάρουν άλλες αποφάσεις της ζωής τους. Οι δυο αυτοί άνθρωποι, που τώρα ζουν σε εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες, έχουν ένα κοινό παρελθόν που δεν έχει ακόμα διακόψει τις ρίζες του με το τώρα -κι οι μόνοι που μπορούν να το κάνουν αυτό, ή να το αναγεννήσουν μέσα από τις στάχτες του, είναι οι ίδιοι. Τι θα κάνουν; Ποια είναι η ερώτηση και ποια η απάντηση που έχει να προσφέρει ο καθένας τους;

Η γραφή έχει μια θεατρικότητα ή -ακόμα καλύτερα- μια τηλεοπτικότητα. Οι διάλογοι κυριαρχούν σε σχέση με το καθαρά αφηγηματικό μέρος, αποτελούν τον κύριο κορμό του έργου και είναι καταιγιστικοί. Η τεχνική του αφηγηματικού μοντάζ, με τη διαρκή μετάβαση ανάμεσα σε δύο χρονικά σημεία -ένα στατικό, στο παρόν, μέσα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, και ένα με διάρκεια, στο παρελθόν- είναι πανταχού παρούσα. Η γλώσσα είναι απλή, καθιστώντας το έργο ευκολοδιάβαστο και ευσύνοπτο.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον βιβλίο, που κερδίζει την προσοχή του αναγνώστη με το εύκολα αναγνωρίσιμο θέμα του και κυρίως με τον τρόπο που αυτό παρουσιάζεται.

Η. Ο.

Βρείτε το βιβλίο (ενδεικτικά): https://www.protoporia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου