Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

«Δύναμη, οι 48 Νόμοι της» των Ρόμπερτ Γκρην και Τζοστ Έλφερς

Συγγραφείς: Robert Greene & Joost Elffers
Τίτλος πρωτοτύπου: The 48 Laws of Power
Είδος έργου: Αυτοβοήθεια, Έρευνα, Βιογραφίες
1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα: Viking Penguin, 1998
Ελληνικός τίτλος: Δύναμη, οι 48 Νόμοι της
Μετάφραση: Σοφία Λειβαδοπούλου
Εκδόσεις: Έσοπτρον
Έτος έκδοσης: 2000

**Γράφει η Αντιγόνη Ξούρη

Έχοντας πάρει τις καλύτερες κριτικές παγκοσμίως και παραμένοντας Best Seller για μεγάλο χρονικό διάστημα, το βιβλίο Δύναμη, οι 48 Νόμοι της έγινε σταθμός στην ιστορία των βιβλίων αυτοβοήθειας και έρευνας. Τα περιεχόμενά του ξυπνάνε τη διανόηση μια και το κύριο ερώτημα που απαντάται είναι το εξής: Πώς οι ιστορικές προσωπικότητες κατάφεραν μέσα από νόμους –άγραφους και άτυπους– να κατορθώσουν να φτάσουν στην κορυφή. Ποια είναι τα παιχνίδια εξουσίας που ασκούσαν, ποιες οι στρατηγικές κινήσεις τους και τέλος ποιο ήταν το αποτέλεσμα.

Δεν πρόκειται για μια απλή λίστα τετριμμένων συμβουλών. Είναι ένα έργο 550 σελίδων, καλογραμμένο, με καθαρό λόγο και επιχειρήματα. Γραμμένο από δύο ανθρώπους γνώστες της ανθρώπινης ψυχολογίας, αλλά ταυτόχρονα ικανούς ερευνητές της ιστορίας από αρχαιοτάτων χρόνων έως και σήμερα.

Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να μελετάται συχνά και σίγουρα δεν μπορεί κανείς να το αφήσει στην άκρη αφού το έχει διαβάσει. Ξεκινώντας από την περίληψη, είναι χωρισμένο σε 48 κεφάλαια όπου απεικονίζονται οι 48 Νόμοι της Δύναμης. Σε κάθε κεφάλαιο υπάρχει η θέση, τα διάφορα μέρη, η τήρηση του εκάστοτε νόμου, παραδείγματα βιογραφικά από ιστορικές φιγούρες, ερμηνείες, η μη τήρηση του νόμου, τα κλειδιά της δύναμης και η εικόνα. Κάθε κεφάλαιο είναι οργανωμένο με αυτό τον τρόπο.

Δεν προορίζεται για σεμνότυφους αναγνώστες, καθώς τα περιεχόμενα του είναι προκλητικά τοποθετημένα. Αυτό σαφώς δεν σημαίνει πως χάνεται το μέτρο της σωστής διαγωγής. Κλείνοντας, αποτελεί ένα «διαμάντι» για την βιβλιοθήκη εκείνων που αναζητούν εκτεταμένες πληροφορίες πάνω στα ζητήματα δύναμης και εξουσίας.

Βρείτε το βιβλίο (ενδεικτικά): https://www.protoporia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου