Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

«Πατέρες και Προπάτορες» - Μυθιστόρημα του Σλόμπονταν Σέλενιτς

Ένα σπουδαίο μυθιστόρημα του Σέρβου συγγραφέα, δραματουργού, κριτικού λογοτεχνίας, ακαδημαϊκού και καθηγητή πανεπιστημίου Σλόμπονταν Σέλενιτς (1933-1995).

Συγγραφέας: Слободан Селенић (Slobodan Selenić)
Τίτλος πρωτοτύπου: Очеви и оци (Očevi i oci)
Είδος έργου: Μυθιστόρημα
1η έκδοση στη σερβική γλώσσα: 1985
Ελληνικός τίτλος: Πατέρες και Προπάτορες
Μετάφραση: Χρήστος Γκούβης
Εκδόσεις: Καστανιώτης
Έτος έκδοσης: 2007

Στο μυθιστόρημα Πατέρες και Προπάτορες προβάλλονται γεγονότα που σημάδεψαν τη Σερβία από την ίδρυση του βασιλείου των Νοτίων Σλάβων μέχρι και την κατάληψη της εξουσίας στη Γιουγκοσλαβία από τον Τίτο (1945). Ο αναγνώστης παρακολουθεί τη ζωή του καθηγητή Στέβαν Μεντάκοβιτς, της Αγγλίδας γυναίκας του Ελιζαμπέτα και του γιου τους Μιχάιλο, ο οποίος δεν παύει να διαφωνεί με τις ιδεολογικές απόψεις του πατέρα του. Η ευρωπαϊκή κουλτούρα του Στέβαν θα έρθει σε διάσταση με τις παραδοσιακές αξίες της αγροτικής σερβικής κοινωνίας, και η πορεία της οικογένειας θα είναι τραγική.

Ένα από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα που γράφτηκαν στα τέλη του 20ού αιώνα στα Βαλκάνια, το Πατέρες και Προπάτορες αφηγείται με αριστουργηματικό τρόπο πράγματα που δύσκολα μπορούν να κατανοήσουν οι Δυτικοευρωπαίοι αλλά που εύκολα μπορούν να νιώσουν οι Έλληνες και οι άλλοι Βαλκάνιοι, αποδεικνύοντας ότι τελικώς, ναι, υπάρχει λογοτεχνία με κοινά βαλκανικά χαρακτηριστικά.

(Από το οπισθόφυλλο)

Βρείτε το βιβλίο (ενδεικτικά): https://www.politeianet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου