Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

«Ανεξέλεγκτα στοιχεία» - Μυθιστόρημα του Στεφάν Οσμόν

Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, οι πρωταγωνιστές του οποίου έχουν ζήσει ως παιδιά τα γεγονότα του Μάη του ’68 και αντιλαμβάνονται, στην πορεία τους προς την ενηλικίωση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70, το νόημά του και το πρόσταγμα της εξέγερσης που εμπεριείχε.

Συγγραφέας: Stéphane Osmont
Τίτλος πρωτοτύπου: Éléments incontrôlés
Είδος έργου: Μυθιστόρημα
1η έκδοση στη γαλλική γλώσσα: Éditions Grasset, Παρίσι 2013
Ελληνικός τίτλος: Ανεξέλεγκτα στοιχεία
Μετάφραση: Αριάδνη Μοσχονά
Εκδόσεις: Πόλις
Έτος έκδοσης: 2016

Η ιστορία ξεκινά μ' ένα τηλεφώνημα που δέχεται ο ήρωας του βιβλίου από τη Φεντόρα, τον νεανικό του έρωτα: εκείνη έχει μόλις βγει από τις ιταλικές φυλακές, μετά την έκτιση της ποινής της για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Prima Linea.

Και μετά αρχίζουν οι μνήμες: Παιδιά, έζησαν σε ένα ελευθεριακό κοινόβιο· έπειτα πέρασαν στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα και εντάχθηκαν σε αριστερίστικες οργανώσεις, πρώτα στη Γαλλία κι ύστερα στην Ιταλία. Συμμετείχαν σε ληστείες και ένοπλες επιθέσεις. Εκείνη συνέχισε. Αυτός σταμάτησε, λίγο πριν πατήσει τη σκανδάλη.

Ο Στεφάν Οσμόν αποτυπώνει τον απίστευτο δυναμισμό μιας εξεγερμένης γενιάς, με τις ουτοπικές προσδοκίες της, τις γενναιόδωρες και άναρχες αυταπάτες της, τον πνευματικό της αναβρασμό, τη μουσική της ευρηματικότητα, τα ναρκωτικά, τα βιβλία και τα περιοδικά της, τους ελεύθερους έρωτές της...

(Από την παρουσίαση του βιβλίου στο οπισθόφυλλο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου