Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

«Bezonomics» του Μπράιαν Ντιουμέιν

Συγγραφέας: Brian Dumaine
Τίτλος πρωτοτύπου: Bezonomics. How Amazon is changing our lives and what the world's best companies are learning from it
1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα: Scribner, 2020
Ελληνικός τίτλος: Bezonomics. Πώς αλλάζει η Amazon τη ζωή μας και τι μαθαίνουν από αυτή οι καλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου
Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής
Επιμέλεια - Διορθώσεις: Γιώργος Κασαπίδης
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σειρά: Business
Έτος έκδοσης: 2021


**Γράφει ο Γιώργος Κασαπίδης
Επιμελητής εκδόσεων, μεταφραστής

Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον διαχειριστή του blog για τη φιλοξενία. Μολονότι το κείμενό μου δεν αφορά ένα βιβλίο λογοτεχνικό, φαίνεται και από τον τίτλο, και ξεφεύγει ίσως από το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό του blog, πιστεύω ότι είναι γενικότερου ενδιαφέροντος, καθώς μας πληροφορεί για το τι πρόκειται να μας συμβεί τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Bezonomics είναι, κατά τον συγγραφέα, η στρατηγική που ακολουθεί και εφαρμόζει στην οικονομία ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ο Τζεφ Μπέζος: διαδικτυακές πωλήσεις· ρομπότ που αντικαθιστούν ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους — σύμφωνα με τις προβλέψεις τους θα χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο· συνομιλία όχι με τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν αλλά με ηχητικά λογισμικά (Alexa της Amazon, Siri της Apple), παράδοση στο σπίτι με αυτοκινούμενα μέσα αλλά και ντρόουν, ώστε να μη βγαίνουμε έξω· κάμερες που καταγράφουν τι έχουμε αγοράσει και χρεώνουν απευθείας την πιστωτική μας κάρτα.

Τώρα υπάρχει μια δικαιολογία για να μένουμε μέσα λόγω πανδημίας. Φανταστείτε όμως μια κοινωνία όπου θα μένουμε μέσα από δική τους και δική μας επιλογή.

Η συλλογή και η διαχείριση τόσων προσωπικών δεδομένων ίσως βάλει σε ορισμένους από εμάς διάφορες περίεργες σκέψεις· εξάλλου, έχουμε και το παράδειγμα για την εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων μας από τους ιδιοκτήτες του Facebook στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ας μείνουμε όμως στη διαβεβαίωση των ανθρώπων της Amazon ότι αυτά τα στοιχεία, εκατομμύρια δεδομένων, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την καλύτερη εξυπηρέτησή μας.

(Σύμφωνοι, για ορισμένους συνανθρώπους μας είναι εξαιρετική λύση να τους πηγαίνουν τα ψώνια στο σπίτι, καθώς έχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη μετακίνηση. Μόνο που αυτό γενικεύεται και αρχίζει να μας αφαιρεί τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τους άλλους, να δούμε το χαμόγελο ή τη θλίψη τους, να χαρούμε με την ευγένεια, έστω και τυπική, με την οποία μας εξυπηρετούν ή να μας κακοφανεί ο κάπως απότομος τρόπος τους. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε κοινωνικά όντα, χαρακτηριστικό που δεν πρέπει με τίποτα να επιτρέψουμε να μας αφαιρέσουν).

Οι βλέψεις του Μπέζος όμως δεν περιορίζονται στα βιβλία, στο λιανεμπόριο, στα είδη τροφίμων, αλλά προσπαθεί να εισχωρήσει και στον τομέα της υγείας, εφαρμόζοντας όχι μόνο πρακτικές για τη χορήγηση φαρμάκων αλλά και διαδικτυακές εξετάσεις.

Δεν ξέρω αν όλα αυτά σας θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά αν αναλογιστούμε τα ποσά που επενδύει ο Μπέζος, και όχι μόνο, για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και για την πρόσληψη επιστημόνων πληροφορικής, τότε πιθανόν να συμφωνήσετε μαζί μου ότι η επιστημονική φαντασία είναι πραγματικότητα και εισβάλλει και θα εισβάλλει στη ζωή μας, αλλάζοντάς την εκ βάθρων.

Μία από τις πεποιθήσεις του Μπέζος είναι ότι σύντομα στον πλανήτη μας θα έχουν εξαντληθεί οι πρώτες ύλες, οπότε θα χρειαστεί να στραφούμε στους κοντινούς μας πλανήτες για την προμήθειά τους. Πώς είπατε; Κάτι λέμε και για την κλιματική αλλαγή…

Όχι, ο Μπέζος δεν είναι σαν τον Ιούλιο Βερν που οραματίστηκε και έγραψε το Από τη Γη στη Σελήνη. Είναι ένας καπιταλιστής που βλέπει μακριά και χάρη στο δικό του μυαλό, αλλά και χάρη στο επιστημονικό προσωπικό που τον περιβάλλει. Το αν θα γίνει πραγματικότητα, θα το δούμε τα επόμενα χρόνια. Εκείνο όμως που για μένα έχει σημασία είναι ότι αυτοί άνθρωποι σχεδιάζουν με προοπτική χρόνων, ενώ οι περισσότεροι από μας ωρών ή ημερών.

Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Απλώς σας προτείνω να το διαβάσετε και για έναν ακόμη λόγο: η μετάφραση του κυρίου Μπαρουξή είναι εξαιρετική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου