Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

«Η τέχνη του ματ» του Δημήτρη Βανδώρου

Συγγραφέας: Δημήτρης Βανδώρος
Τίτλος πρωτοτύπου: Η τέχνη του ματ
Είδος έργου: Τεχνική των συνδυασμών
Επιμέλεια: Νίκος Μενδρινός
Εκδόσεις: Βιβλιοσυνεργατική
Έτος έκδοσης: 1994









Ένα ακόμη πολύ καλό σκακιστικό βιβλίο, που απευθύνεται σε ενήλικους που κάνουν τα πρώτα βήματά τους στο σκάκι, αλλά και σε μαθητές κάθε ηλικίας που θέλουν να ξεκινήσουν τη γνωριμία τους με το παιχνίδι πατώντας πάνω σε γερές βάσεις. Κατά τον συγγραφέα, είναι χρήσιμο και σε πιο προχωρημένους σκακιστές που θέλουν να εμπεδώσουν κάποιες γνώσεις.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που παρουσιάζει τις περισσότερες από τις τεχνικές των συνδυασμών που οδηγούν σε ματ. Είναι ένα θέμα ιδιαίτερα προσφιλές σε κάθε σκακιστή, αφού αυτός είναι ακριβώς ο στόχος του παιχνιδιού: το ματ. Ο ισχυρός παίχτης, εκτός από το ταλέντο, πρέπει να διαθέτει κι ένα "οπλοστάσιο" γνώσεων που τον βοηθούν να ανακαλύπτει σε μια θέση κάτι που σε κάποιον άλλον θα περνούσε ίσως απαρατήρητο. Αυτό το πετυχαίνει κατά ένα μεγάλο μέρος δημιουργώντας στο μυαλό του μια σειρά από τυποποιημένες εικόνες θέσεων, στρατηγικών και συνδυασμών. Όπως ένας καλός ζωγράφος πρέπει να γνωρίζει τους συνδυασμούς των χρωμάτων, την προοπτική, την τεχνική της υδατογραφίας, του παστέλ, κτλ., έτσι κι ένας καλός σκακιστής πρέπει να γνωρίζει ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να κάνει ματ στην τελευταία γραμμή, να πετύχει ματ με δύο ίππους, με αξιωματικό και ίππο, κτλ. Αυτές τις γνώσεις τις προσφέρει απλόχερα το βιβλίο του Βανδώρου.

Το βιβλίο είναι πολύ καλογραμμένο, αναδεικνύει περίφημα την κεντρική ιδέα κάθε συνδυασμού, είναι εύκολο στην κατανόηση, με πολλές ασκήσεις, πλούσια βιβλιογραφία και θαυμάσια διαγράμματα. Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Η. Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου