Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Περιοδικό "Αντί"
















Το «Αντί» (1972-2008) ήταν ένα σπουδαίο ελληνικό πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό της Αριστεράς, ίσως το πλέον σημαντικό, το οποίο κυκλοφορούσε ανά δεκαπενθήμερο από το 1972 έως το 2008. Ιδρυτής, ιδιοκτήτης και διευθυντής του περιοδικού ήταν ο δημοσιογράφος Αντώνης Καρκαγιάννης (1972-1974) και ο αρχιτέκτονας Χρήστος Γ. Παπουτσάκης (1974-2008).

Το πρώτο «Αντί», που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1972, περιείχε συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη, άρθρο του Γεωργίου-Αλέξανδου Μαγκάκη για τη δημοκρατία, σκίτσα του Μποστ με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι και από πάνω να γράφει «υπέρ Δικτατορίας», διαφήμιση με αφίσα του Τσε Γκεβάρα, μια άλλη για βιβλίο του Παντελή Πουλιόπουλου κ.ά. Οι αρχές της χούντας συνέλαβαν και βασάνισαν τον εκδότη του περιοδικού και φυσικά δεν επέτρεψαν την έκδοση άλλων τευχών.

Το περιοδικό επανακυκλοφόρησε στις 7 Σεπτεμβρίου 1974, αμέσως μετά την κατάρρευση της δικτατορίας (γι' αυτό και στο εξώφυλλο των επόμενων τευχών υπήρχε η ένδειξη «Περίοδος Β'»), και με εκδότη τον Χρήστο Παπουτσάκη πλέον έβγαινε σχεδόν έως τον θάνατό του. Σημαντικοί δημοσιογράφοι και αναγνωρισμένοι σκιτσογράφοι συνεργάστηκαν με το περιοδικό, το οποίο, αν και δεν αποτέλεσε ποτέ κομματικό μέσο έκφρασης, ανήκε στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς.

Μάλιστα, έβγαζε και ειδικά τεύχη-αφιερώματα σε πρόσωπα της Τέχνης και των Γραμμάτων, σε τόπους και σε γεγονότα και ταυτόχρονα διοργάνωνε συνέδρια, φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις, όπου έφερνε στην επικαιρότητα σημαντικά ζητήματα όπως η δημόσια υγεία, η ελεύθερη ραδιοφωνία, η προστασία του ελάχιστου πράσινου της Αθήνας κ.ά.

Όλα τα τεύχη του έχουν ψηφιοποιηθεί από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (http://pandemos.panteion.gr/).

(Η παρουσίαση είναι από την ιστοσελίδα https://www.efsyn.gr/tehnes/media/189112_deka-hronia-horis-anti)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου