Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

«Το τέλος της Αιωνιότητας» του Ισαάκ Ασίμοφ

Συγγραφέας: Isaak Asimov
Τίτλος πρωτοτύπου: The End of Eternity
Είδος έργου: Μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας
1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα: Doubleday, New York 1955
Ελληνικός τίτλος: Το τέλος της Αιωνιότητας
Μετάφραση: Ανδρέας Μιαούλης
Εκδόσεις: Κάκτος
Έτος 1ης έκδοσης: 1979






Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυθιστορήματα του Ισαάκ Ασίμοφ, Το τέλος της Αιωνιότητας μάς μεταφέρει σε ένα μέλλον στο οποίο ένας παγκόσμιος -αλλά γνωστός σε ελάχιστους- οργανισμός, η «Αιωνιότητα», έχει πρόσβαση σε όλα τα σημεία του Χρόνου και μπορεί να αλλάζει τα γεγονότα της γνωστής ιστορίας σύμφωνα με αυτό που κάθε φορά κρίνει ότι είναι σωστό για την ανθρωπότητα. Πάνω από όλα όμως πρέπει να προστατεύσει την ίδια της την ύπαρξη από γεγονότα που θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί έτσι ώστε να την αποτρέψουν.

Κάπου, μέσα σε ένα απώτατο μέλλον στο οποίο ούτε η ίδια η Αιωνιότητα δεν έχει πρόσβαση, καραδοκεί ένας αόρατος εχθρός, η φύση του οποίου δεν είναι γνωστή αλλά προκαλεί δέος και ένα είδος μεταφυσικού τρόμου. Κι ο τεχνικός Άντριου Χάρλαν, που έχει αναλάβει να ανακαλύψει τι κρύβεται στους «σκοτεινούς αιώνες», βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: να αφήσει τον κύκλο να κλείσει ώστε να έχει δημιουργηθεί η Αιωνιότητα ή να πράξει το αντίθετο μη επιτρέποντάς της να έχει υπάρξει;

Μεγαλειώδους σύλληψης έργο και πολύ δύσκολο τεχνικά -όπως κάθε σημαντικό έργο με θέμα το ταξίδι στο χρόνο-, όπου ο πρωταγωνιστής μέσα σε ένα περιβάλλον αυστηρό, γεμάτο κανόνες, ίντριγκες, προβλήματα και φόβους, βιώνει τον έρωτα και, μέσα από αυτόν, το δικό του ηθικό δίλημμα, την απελπισία και στο τέλος τη σύγκρουση. Το τέλος του έργου μένει αξέχαστο στον αναγνώστη.

Η. Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου