Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

«Ξεχωριστοί άνθρωποι» του Έρικ Χόμπσμπαουμ

Συγγραφέας: Eric Hobsbawm
Τίτλος πρωτοτύπου: Uncommon People: Resistance, Rebellion and Jazz
Είδος έργου: Δοκίμια
1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα: Weidenfeld & Nicolson, 1998
Ελληνικός τίτλος: Ξεχωριστοί άνθρωποι: αντίσταση, εξέγερση και τζαζ
Μετάφραση: Παρασκευάς Ματάλας
Εκδόσεις: Θεμέλιο
Σειρά: Ιστορική βιβλιοθήκη
Έτος έκδοσης: 2001



Ο Eric Hobsbawm καλύπτει την ιστορία των απλών εργαζομένων ανδρών και γυναικών από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι σήμερα. Καλύπτει δε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως εργατικά ήθη και παραδόσεις· αναπαραστάσεις του άνδρα και της γυναίκας στα επαναστατικά κινήματα· η σχέση επανάστασης και σεξ· ο Mάης του ’68· η σχέση αγροτών και πολιτικής· οι κανόνες της βίας· η γιορτή της Πρωτομαγιάς· ο Πόλεμος του Bιετνάμ· η σχέση του σοσιαλισμού με την καλλιτεχνική πρωτοπορία, και πολλά άλλα. Tέλος, υπάρχουν σκέψεις σχετικά με την άνοδο και την παρακμή της τζαζ και άρθρα για κάποιες θρυλικές μορφές της –Kάουντ Mπέισι, Σίντνεϋ Mπεσέ και Nτιούκ Έλλινγκτον– και την τραγική τραγουδίστρια των μπλουζ Mπίλυ Xόλιντεϋ.

Όλα αυτά τα δοκίμια τα διατρέχει ένα παθιασμένο ενδιαφέρον για τις ζωές και τους αγώνες απλών ανδρών και γυναικών· ανθρώπων που είναι όλοι τους ξεχωριστοί.

Oι διεισδυτικές μελέτες του Eric Hobsbawm πάνω στην εργατική ιστορία και την κοινωνική διαμαρτυρία (γραμμένες ανάμεσα στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και τις αρχές της δεκαετίας του 1980) άνοιξαν ένα νέο πεδίο μελέτης και έθεσαν τα πρότυπα για μια ευρέως φάσματος, υποβλητική, κοφτερή ανάλυση.

Πηγή: http://themelio-ekdoseis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου