Συγγραφέας: συλλογικό έργο
Τίτλος πρωτοτύπου: Το έπος του Γκιλγκαμές
Είδος έργου: Επική ποίηση
Εποχή συγγραφής: 2η χιλιετία π.Χ.
Μετάφραση: Αύρα Ward
Εκδόσεις: Ιστός
Έτος έκδοσης: 2001
Πρόκειται για το πρώτο επικό ποίημα της ανθρωπότητας -δέκα τουλάχιστον αιώνες πριν από τα ομηρικά έπη- και ένα από τα ωραιότερα έργα που έχουν γραφτεί ποτέ. Σίγουρα η αρχαιότερη λογοτεχνία που έχει φτάσει στα χέρια μας μέχρι τώρα και το δεύτερο παλαιότερο θρησκευτικό κείμενο μετά από τα Κείμενα των Πυραμίδων.
Η λογοτεχνική ιστορία του Γκιλγκαμές ξεκινά με πέντε σουμεριακά ποιήματα για τον Μπιλγκαμές (η σουμεριακή εκδοχή του Γκιλγκαμές), βασιλιά της Ουρούκ, από τα οποία διασώζονται μόνο ελάχιστα ίχνη που χρονολογούνται από την Τρίτη Δυναστεία της Ουρ (περίπου 2100 π.Χ.). Οι ιστορίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν από τους Ακκάδιους για να γράψουν ένα συνολικό έπος στην ακκαδική γλώσσα, και μάλιστα στην αρχαία βαβυλωνιακή εκδοχή της, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα π.Χ. και από το οποίο διασώζονται ελάχιστες πινακίδες. Ο τίτλος του, που προέρχεται από τις πρώτες γραμμές του κειμένου, είναι Shūtur eli sharrī (Ξεπερνώντας όλους τους άλλους βασιλείς) Η στάνταρ εκδοχή του έργου είναι γραμμένη στη μέση βαβυλωνιακή γλώσσα ανάμεσα στον 13ο και τον 10ο αιώνα π.Χ. και φέρει τον τίτλο Sha naqba īmuru (Αυτός που είδε την Άβυσσο). Από αυτή την τελευταία εκδοχή σώζονται περίπου τα δύο τρίτα από τα δώδεκα άσματα του έργου και τα καλύτερα διατηρημένα αντίγραφα έχουν βρεθεί στην περίφημη Βιβλιοθήκη του Ασουρμπανιπάλ, του Ασσύριου βασιλιά που έζησε κατά τον 7ο αιώνα π.Χ.
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: «Στο ποίημα αυτό παρακολουθούμε έναν νεαρό βασιλιά, γεμάτο δύναμη και αλαζονεία, να μεταμορφώνεται μέσα από τις περιπέτειες και τα παθήματά του, να γίνεται ταπεινός και, τελικά, με δάκρυα και πόνο, να δέχεται την κοινή μοίρα όλων των ανθρώπων: το θάνατό του. Ένας μεγάλος κατακλυσμός, ένας χαμένος παράδεισος, η αναζήτηση της αθανασίας είναι μερικά από τα κύρια θέματα του έπους, που τα ξαναβρίσκουμε σαν απόηχους στην Παλαιά Διαθήκη».
Η. Ο.
Βρείτε το βιβλίο (ενδεικτικά): https://www.protoporia.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου