Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

"Στοιχεία Γενικής Γλωσσολογίας" του Αντρέ Μαρτινέ

Συγγραφέας: André Martinet
Τίτλος πρωτοτύπου: Éléments de linguistique générale
Είδος έργου: Θεωρία γλωσσολογίας
1η έκδοση στη γαλλική γλώσσα: Armand Colin, Paris, 1960
2η έκδοση (αναθεωρημένη): Armand Colin, Paris, 1980
Ελληνικός τίτλος: Στοιχεία Γενικής Γλωσσολογίας
Πρόλογος στην ελληνική έκδοση: André Martinet
Μετάφραση - Πρόλογος: Αγαθοκλής Χαραλαμπόπουλος
Επιμέλεια: Ντίνος Χριστιανόπουλος
Εκδόσεις: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Έτος 2ης έκδοσης: 1987 (1η έκδοση 1976)

Αμέτρητες επανεκδόσεις γνώρισε αυτό το θεμελιώδες και κλασικό έργο της λειτουργικής γλωσσολογίας και πάμπολλες είναι οι γλώσσες στις οποίες μεταφράστηκε. Είναι ένα έργο που αποτελεί μια ουσιαστική εισαγωγή στον ανθρώπινο λόγο και τη γλώσσα, και αποσκοπεί σε μια ρεαλιστική παρουσίαση όλων των φαινομένων που παρουσιάζονται στη γλώσσα και σχετίζονται με αυτήν (ορισμός της γλώσσας, περιγραφή των γλωσσών, φωνολογική και φωνητική ανάλυση, σημασιολογικές μονάδες, η ποικιλία των γλωσσών και των γλωσσικών χρήσεων, η εξέλιξή τους κ.τ.λ.).

Το βιβλίο, αν και εισαγωγικό, δεν είναι καθόλου απλοϊκό. Είναι συμπυκνωμένο, απαιτεί την αφοσίωση του αναγνώστη, πραγματική αγάπη για το αντικείμενο και ανοιχτό μυαλό. Ανταμείβεται όμως ο αναγνώστης, αφού αποκομίζει ουσιαστικές γνώσεις που γίνονται κτήμα του. Και πάνω από όλα, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ένα είδος γλωσσολογίας μακριά από τα φορμαλιστικά πρότυπα που έχει κατά κάποιον τρόπο επιβάλει η αγγλοσαξονική σχολή τις τελευταίες δεκαετίες και να συναντήσει τη σκέψη του παλαιού καθηγητή της Σορβόννης και του Παρισιού, περισσότερο ευρωπαϊκή και ουμανιστική.

«Και σήμερα ακόμη το κοινό, και στην περίπτωση που είναι καλλιεργημένο, αγνοεί σχεδόν την ύπαρξη μιας γλωσσικής επιστήμης που διακρίνεται από τη σχολική γραμματική και την κανονιστική δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι γλωσσολογίζοντες αρθρογράφοι. Ο σύγχρονος γλωσσολόγος, όμως, μπροστά σε φράσεις όπως "είναι πιο μεγαλύτερο", "από ανέκαθεν", "πολύ άριστα έκαμες" δε συμμερίζεται ούτε την ιερή αγανάκτηση του καθαρολόγου ούτε την άγρια χαρά του εικονοκλάστη».

Η.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου