Συγγραφέας: J. T. Hooker
Τίτλος πρωτοτύπου: Linear B: An Introduction
1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα: Bristol Classical Press, U.K. 1980
Ελληνικός τίτλος: Εισαγωγή στη Γραμμική Β
Μετάφραση: Χαράλαμπος Ε. Μαραβέλιας
Εποπτεία - Προλεγόμενα: Βασίλης Αραβαντινός
Εκδόσεις: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ)
Έτος έκδοσης: 1994
Εργαλείο μύησης στον συναρπαστικό λαβύρινθο της αρχαιότερης στιγμής της ελληνικής γλώσσας, η Εισαγωγή στη Γραμμική Β έρχεται να καλύψει ένα διπλό κενό: αφενός την απουσία χρηστικού εγχειριδίου στον τομέα της μυκηναιολογίας, παρά την πλούσια διεθνή βιβλιογραφία, και αφετέρου τη σχεδόν πλήρη έλλειψη σχετικών ελληνικών εκδόσεων. Το έργο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο εξετάζει τα πρώτα είδη της αιγαιακής γραφής, τοποθετεί την εξέλιξη της Γραμμικής Β στο ιστορικό της πλαίσιο και περιγράφει την αποκρυπτογράφησή της από τον Μάικλ Βέντρις. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι υπάρχοντες τύποι επιγραφών σε Γραμμική Β και η ταξινόμησή τους. Στο τελευταίο και εκτενές κεφάλαιο αναλύονται η μορφή και η δομή της μυκηναϊκής διαλέκτου, η μελέτη της οποίας δεν μας επιτρέπει μόνο να προσεγγίσουμε το πρωιμότατο γνωστό στάδιο ανάπτυξης της ελληνικής γλώσσας, αλλά παράλληλα φωτίζει πτυχές της μεταγενέστερης εξέλιξης των ελληνικών διαλέκτων κατά τους ιστορικούς χρόνους. Στο δεύτερο μέρος ο αναγνώστης εισάγεται σε μερικά σημαντικά κείμενα Γραμμικής Β. Τα κείμενα αυτά παρουσιάζονται πρώτα σε μια τυποποιημένη αντιγραφή των χαρακτήρων της Γραμμικής Β, κατόπιν σε μεταγραφή και, τέλος, σε μετάφραση, όπου αυτή είναι δυνατή. Πολύτιμο συμπλήρωμα του έργου αποτελούν οι αναλυτικές θεματικές βιβλιογραφίες κάθε κεφαλαίου.
James Thomas Hooker (1931-1991): Άγγλος ελληνιστής γνωστός κυρίως για τις εργασίες του σχετικά με την Εποχή του Χαλκού στην Ελλάδα, δίδαξε επί έτη αρχαία ελληνική γλώσσα και φιλολογία και ασχολήθηκε με τη θρησκεία, την οικονομία και την κοινωνία στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Οι πολυάριθμες μελέτες του καθρεφτίζουν το ενδιαφέρον και την αγάπη του για τον μυκηναϊκό κόσμο και την αρχαία ελληνική ποίηση. Καθηγητής των κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (1984-89), υπήρξε συνδιοργανωτής των περίφημων Μυκηναϊκών Σεμιναρίων και υπεύθυνος για την απονομή του βραβείου στη μνήμη του Μάικλ Βέντρις. Άλλα έργα του: Mycenaean Greece (1976), The Ancient Spartans (1980).
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)
https://www.miet.gr/
Μοναδικό στο είδος του έργο, που έρχεται να καλύψει ένα πραγματικά απίστευτο κενό που υπάρχει στην ελληνική βιβλιογραφία σχετικά με το θέμα αυτό. Το βιβλίο έχει γραφτεί με πραγματική αγάπη από έναν κορυφαίο Άγγλο ελληνιστή κι όχι μόνο εξηγεί, όχι μόνο απλοποιεί, αλλά και διδάσκει. Διδάσκει μυκηναϊκή γλώσσα και γραφή. Διδάσκει τα αρχαία των αρχαίων. Ο μυκηναϊκός κόσμος έρχεται κοντά μας για να μην φύγει ποτέ πια. Μέσα από αυτές τις 3000 περίπου πινακίδες αποκαλύπτει τα μυστικά του, τις συνήθειές του, το εμπόριο και την καθημερινή ζωή, και -αν κοιτάξει κανείς μέσα από τις ατέλειωτες λίστες προϊόντων, ανδρών, γυναικών και ζώων- τις αγωνίες του. Ένα βιβλίο που γκρεμίζει μύθους και οικοδομεί καινούριους. Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός σοβαρού μελετητή.
Η.Ο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου