Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

"Περί της συντομίας της ζωής" του Σενέκα

Συγγραφέας: Σενέκας
Τίτλος πρωτοτύπου: De brevitate vitae
Είδος έργου: Φιλοσοφία
Εισαγωγή - Μετάφραση - Σχόλια: Νίκος Πετρόχειλος
Διορθώσεις: Καλλιρρόη Τόλη-Κόττα
Εκδόσεις: Πατάκης
Σειρά: Λατίνοι συγγραφείς
Έτος 1ης έκδοσης: 2005







Το να μάθει κανείς πώς να ζει και, κυρίως, πώς να πεθαίνει απαιτεί μια ολόκληρη ζωή. Συνήθως η γεροντική ηλικία έρχεται σαν έκπληξη στους ανθρώπους και ο θάνατος τρομοκρατεί όλους όσοι πέρασαν τη ζωή τους υπεραπασχολημένοι με πράγματα που δεν βελτίωναν την ποιότητά τους.

Ο άνθρωπος λοιπόν θα πρέπει να έχει μπροστά του ένα ικανοποιητικό χρονικό περιθώριο, ώστε να ασχοληθεί με τη φιλοσοφία, η οποία και μόνη είναι ικανή να τον συνδέσει με το παρελθόν και με όλους τους σοφούς.

Ό,τι προσφέρει η φιλοσοφία είναι πέρα από τη φθορά και τη βλάβη που προκαλεί ο χρόνος. Η σοφία των αιώνων θα ανοίξει στον άνθρωπο τους δρόμους της αθανασίας και θα δώσει νόημα στο πέρασμά του από τη γη.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

https://www.patakis.gr

Εξαιρετικής ποιότητας έκδοση από τις εκδόσεις Πατάκη του έργου του σημαντικού Λατίνου στωικού φιλοσόφου Λεύκιου Ανναίου Σενέκα (4 π.Χ. - 69 μ.Χ.) σε μετάφραση του καθηγητή Νίκου Πετρόχειλου. Η εισαγωγή και τα σχόλια προσφέρουν μια ολοκληρωμένη άποψη του έργου, ενώ η ίδια η μετάφραση, σε σύγχρονη και ζωντανή γλώσσα, φέρνει το κλασικό αυτό έργο κοντά στον αναγνώστη της εποχής μας. Η αντιπαραβολή λατινικού και ελληνικού κειμένου προσφέρει επίσης ένα θαυμάσιο εργαλείο σε αυτόν που θέλει να εντρυφήσει στη μελέτη της λατινικής γλώσσας.

Η.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου