Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

"Ολλανδικά για Ελληνόφωνους" της Ιωάννας Ντουλάρτ-Μούντρου

Συγγραφέας: Joanna Dullaart-Μούντρου
Τίτλος πρωτοτύπου: Ολλανδικά για Ελληνόφωνους - μια συνοπτική γραμματική με ασκήσεις
Είδος έργου: Μέθοδος εκμάθησης της ολλανδικής γλώσσας
Εκδόσεις: Αρσενίδης
Έτος 1ης έκδοσης: 1998








Οι μέθοδοι αυτοδιδασκαλίας ξένων γλωσσών είναι μια αρκετά καλή εναλλακτική λύση για κάποιον που θέλει να μάθει μια γλώσσα αλλά δεν έχει αρκετό χρόνο να διαθέσει για να παρακολουθήσει μια σχολή ή ένα φροντιστήριο, ή που δεν έχει τα χρήματα για να προσλάβει έναν προσωπικό δάσκαλο.

Κατά καιρούς παρουσιάστηκαν στη χώρα μας αρκετές τέτοιες μέθοδοι, με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία. Δεν είναι του παρόντος να μιλήσουμε για άλλες, όμως η συγκεκριμένη μέθοδος αυτοδιδασκαλίας της ολλανδικής γλώσσας έχει πολλά πλεονεκτήματα και μπορούμε να πούμε, χωρίς υπερβολή, ότι είναι μια από τις αρτιότερες που έχουμε διαβάσει.

Κατ' αρχάς, περιγράφεται όσο γίνεται καλύτερα η προφορά και η ορθογραφία της γλώσσας. Και μιλάμε για μια γλώσσα που, ενώ η γραμματική της δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη -τουλάχιστον όχι για κάποιον που γνωρίζει αγγλικά ή γερμανικά-, παρουσιάζει εντούτοις αρκετά μεγάλες δυσκολίες στην προφορά και την ορθογραφία της εξαιτίας κυρίως των πολλών συμπλεγμάτων φωνηέντων και διφθόγγων που διαθέτει και τα οποία έχουν λεπτές διαφορές μεταξύ τους. Σ' αυτό το σημείο λοιπόν το βιβλίο της Ντουλάρτ-Μούντρου πετυχαίνει εκεί που πολλές και γνωστές ξένες μέθοδοι αποτυχαίνουν. Ο Έλληνας αναγνώστες μπορεί να έχει έναν "μπούσουλα" προφοράς πολύ κοντά στην αυθεντική. Να πούμε εδώ ότι είναι κρίμα που δεν συνοδεύεται από CD το βιβλίο αλλά, έστω και χωρίς αυτό, τα πάει πολύ καλά.

Επίσης, στο θέμα της γραμματικής, το βιβλίο έχει έναν τρόπο να απλοποιεί τα πράγματα ταξινομώντας τα ξεχωριστά γραμματικά φαινόμενα σε μικρές ενότητες και δίνοντας όσο καλύτερα παραδείγματα γίνεται. Στο τέλος μάλιστα του βιβλίου υπάρχει μια πλούσια γραμματική ορολογία για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το θέμα, καθώς και ένα κατατοπιστικότατο ευρετήριο των γραμματικών και συντακτικών φαινομένων.

Τα λεξιλόγια που δίνονται είναι επίσης πάρα πολύ καλά. Εκτός από τις περιπτώσεις λιγότερο χρησιμοποιούμενων λέξεων που δίνονται αναγκαστικά προκειμένου να εξηγηθεί ένα ιδιαίτερο φωνολογικό ή γραμματικό φαινόμενο, τα υπόλοιπα λεξιλόγια είναι καθημερινά και λειτουργικά.

Οι ασκήσεις κάθε κεφαλαίου είναι προσεγμένες και υπάρχουν και οι λύσεις για να μπορεί ο σπουδαστής να ελέγξει την πρόοδό του. Τέλος, υπάρχει μια πλούσια βιβλιογραφία για όσους θέλουν να εμβαθύνουν στη γλώσσα.

Η.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου