Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

"Η τρυφερότητα των λύκων" της Στεφ Πέννυ

   Συγγραφέας: Stef Penney
   Τίτλος πρωτοτύπου: The Tenderness of Wolves
   Είδος έργου: Μυθιστόρημα
   1η έκδοση στην αγγλική γλώσσα: Quercus, London 2006
   Ελληνικός τίτλος: Η τρυφερότητα των λύκων
   Μετάφραση: Σοφία Ανδρεοπούλου
   Εκδόσεις: Πάπυρος
   Έτος έκδοσης: 2008
 

 

 **Γράφει η Μαρίνα Δήμου 

 

Τοποθετημένο στον Καναδά του 19ου αιώνα, το μυθιστόρημα αυτό περιγράφει την προσπάθεια των ανθρώπων να επιβιώσουν μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες στις παγωμένες εκτάσεις της χώρας. Όλη τους η ζωή περιστρέφεται γύρω από το κυνήγι των λύκων και την επεξεργασία και την πώληση της γούνας τους, μια και αυτή η βίαιη απασχόληση αποτελούσε για πολλά χρόνια τρόπο διαβίωσης. 

Όμως το 1867, ένα φρικτό έγκλημα που συμπίπτει με την εξαφάνιση ενός 17χρονου αγοριού και επαναφέρει στο προσκήνιο την μυστηριώδη εξαφάνιση δύο κοριτσιών πριν από 15 χρόνια, ανατρέπει τη ρουτίνα της ζωής τους. Η πόλη τους βγαίνει από την αφάνεια, γίνεται ξαφνικά πόλος έλξης δημοσιογράφων, ερευνητών αλλά και απλών ανθρώπων που προσπαθούν να λύσουν την υπόθεση. Μια ομάδα λοιπόν αποφασίζει να ψάξει σε αφιλόξενα εδάφη και όσο προχωράει η πλοκή έρχονται στο φως οι πραγματικοί χαρακτήρες των ηρώων και τα μυστικά τους. 

Ο τίτλος Η τρυφερότητα των λύκων είναι καθαρά αλληγορικός, αν και είναι γεγονός ότι τα ζώα έχουν πολύ πιο ήπια ένστικτα από αυτά των ανθρώπων. Οι λύκοι υπάρχουν, αλλά βρίσκονται στο δάσος και στις αγέλες τους, δεν εμφανίζονται σχεδόν ποτέ άμεσα, αλλά πάντα ξέρεις πως είναι εκεί και σε παρακολουθούν. Όμως οι δυσκολίες επιβίωσης, σε συνδυασμό με το παγωμένο και αφιλόξενο περιβάλλον, μετατρέπουν τους ανθρώπους σε πραγματικά άγρια θηρία. 

Η συγγραφέας του έργου Στεφ Πέννυ αποτυπώνει εύστοχα και απόλυτα περιγραφικά μια εποχή εντελώς άγνωστη σε μας, που ίσως ορισμένοι να έχουμε μάθει γι' αυτή μέσω αντίστοιχων βιβλίων και ταινιών. Παρ’ όλα αυτά, το βιβλίο είναι ευανάγνωστο, καλογραμμένο και ιδιαίτερα περιγραφικό. Ο αναγνώστης αισθάνεται πως βρίσκεται αναμεσά στην παγωμένη φύση, τους Ινδιάνους και τους λύκους. Ταυτίζεται με τους ήρωες και συμπάσχει μαζί τους καθώς κατανοεί τα προβλήματα τους. Και πράγματι υπάρχουν αρκετοί ήρωες με πολύπλοκους χαρακτήρες και κρυμμένα μυστικά. Επιπλέον, καταλυτικός παράγοντας σε όλο το έργο είναι το χιόνι, καθώς αυτό κρύβει και αποκαλύπτει τα πάντα. Η λύση του μυστηρίου τελικά επιτυγχάνεται μέσα από ανατροπές. 

Σε ένα σημείο η ηρωίδα, που αφηγείται ένα μεγάλο κομμάτι του βιβλίου, αναφέρει: «Δεν μπορώ να στηρίζομαι στους άλλους ανθρώπους, σε κανέναν. Αυτοί μόνο σε απογοητεύουν στο τέλος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου