Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

«Ελληνικά Γράμματα και λατινικός Μεσαίωνας» του Βάλτερ Μπέρσιν

Συγγραφέας: Walter Berschin
Τίτλος πρωτοτύπου: Griechisch-lateinisches Mittelalter. Von Hieronymus zu Nikolaus von Kues
Είδος έργου: Τα ελληνικά Γράμματα στη μεσαιωνική Δύση
1η έκδοση στη γερμανική γλώσσα: Francke, Bern 1980
Ελληνικός τίτλος: Ελληνικά Γράμματα και λατινικός Μεσαίωνας. Από τον Ιερώνυμο ως τον Νικόλαο Κουσανό
Μετάφραση - Πρόλογος: Δημήτρης Ζ. Νικήτας
Εκδόσεις: University Studio Press
Έτος έκδοσης: 1998


Στόχος του βιβλίου αυτού είναι η παρουσίαση της λατινικής λογοτεχνίας του Μεσαίωνα κάτω από μια ορισμένη οπτική γωνία και στα πλαίσια μιας ορισμένης προβληματικής: αναζητείται η σημασία της ελληνικής γραφής, γλώσσας και λογοτεχνίας για τη Δύση κατά τη διάρκεια μιας χιλιετίας υπό το πρίσμα της Ανατολής και του ελληνικού στοιχείου. Πρόκειται δηλαδή για μια ιστορία της λογοτεχνίας του λατινικού Μεσαίωνα sub specie graecitatis.

Αυτή η οπτική γωνία δεν ανήκει σ’ εκείνες που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν οι μελετητές του Μεσαίωνα. Έτσι συνεχώς διατυπώνονται παράπονα για την έλλειψη μιας επισκόπησης αυτού του χώρου και η μελέτη αυτού του αντικειμένου χαρακτηρίζεται ως desideratum της έρευνας [...]

Η πρώτη μας δουλειά ήταν να συγκεντρώσουμε την ευρύτατα διάσπαρτη ερευνητική βιβλιογραφία και με τη βοήθειά της να συλλάβουμε σ' όλη του την έκταση το φάσμα των ελληνολατινικών παραδόσεων του Μεσαίωνα. Προσπαθήσαμε να έχουμε πληρότητα στη γνώση του υλικού [...] Παράλληλα με τη νεότερη βιβλιογραφία, μελετήθηκε, πάντα στο μέτρο του δυνατού, και η παλαιότερη και λιγότερο γνωστή βιβλιογραφία.

(Από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου