Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

«Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος, μια αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις» του Οδυσσέα Ιωάννου

Συγγραφέας: Οδυσσέας Ιωάννου
Τίτλος πρωτοτύπου: Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος, μια αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις
Είδος έργου: Αφηγήσεις
Επιμέλεια: Μάριος Παρθένης-Γαρδίκης
Εκδόσεις: Πατάκης
Έτος έκδοσης: 2011





**Γράφει ο Νίκος Γιαννόπουλος
Δημοσιογράφος 

Ο Θάνος, ο Μικρούτσικος και ένα υπέροχο ταξίδι

Ενίοτε τα βιβλία έρχονται και μας βρίσκουν, δεν περιμένουν εμάς να τα συναντήσουμε. Μια τέτοια περίπτωση βίωσα (θα μου επιτρέψετε μόνο γι' αυτό το κείμενο το πρώτο ενικό πρόσωπο) φέτος, λίγο μετά το θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου.

Βρέθηκα, τις πρώτες ημέρες του 2020, σε βιβλιοπωλείο του Παγκρατίου (τις εξαιρετικές «Πλειάδες» στην οδό Σπύρου Μερκούρη) για εντελώς διαφορετικά πράγματα από αυτό που τελικά αγόρασα.

Είχα μόλις μερικά λεπτά μέσα στο κατάστημα όταν μου χαμογέλασε πλατιά. Χαμογελούν τα βιβλία; Εννοείται... Με αιχμαλώτισε αυτό το χαμόγελο, με αιχμαλώτισε και το θέμα: αυτοβιογραφία του Θάνου Μικρούτσικου γραμμένη από τα χεράκια του Οδυσσέα Ιωάννου, του αγαπημένου ραδιοφωνικού παραγωγού των εφηβικών χρόνων και προικισμένου γραφιά. Ένας εξαίσιος συνδυασμός.

Επιστροφή στο σπίτι, λίγο φαγητό στα γρήγορα και εν συνεχεία διάβασμα. Περνούσαν διαδοχικά από τα μάτια μου οι σελίδες του αντικειμένου του πόθου μου. Στις επόμενες ώρες ταξίδεψα στη ζωή του Θάνου από τα πρώτα της χρόνια, στην Πάτρα, μέχρι και το 2011, αφού ο μαέστρος είχε κατακτήσει πια τους πάντες και τα πάντα.

Η έξυπνη δομή που αποφάσισαν ο Μικρούτσικος και ο Ιωάννου να δώσουν στο βιβλίο (διηγήσεις του Θάνου που συνοδεύονταν, στην αρχή κάθε μιας από αυτές, από εύστοχα σχόλια του Οδυσσέα) αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. Η αφήγηση έρεε σαν το γάργαρο νερό στις πηγές της ορεινής Ρούμελης και κάπως έτσι «έφυγε» το μισό βιβλίο σε μερικές ώρες.

Εν τω μεταξύ, είχαν αποχωρήσει οι πάντες από το σπίτι χωρίς να καταλάβω τίποτα. Δεν τολμούσε και κανείς να διακόψει. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή, ολοκλήρωσα, με τεράστια -οργασμική θα έλεγα- χαρά, την ανάγνωση των 400 και πλέον σελίδων.

Θα χρειαζόμουν τουλάχιστον 2000 λέξεις για να δώσω ένα μικρό, έστω, περίγραμμα του περιεχομένου.Ο Θάνος, όπως όλοι οι θρύλοι, έζησε πολλές ζωές μέσα σε μία. Σύνθεση, τραγούδι, δικτατορία, πολιτική δράση, οικογένεια, χωρισμός, άλλη οικογένεια, υπουργοποίηση, επιστροφή στο τραγούδι. Και τα πρόσωπα της ζωής του ουκ ολίγα. Οι γονείς, ο αδελφός του ο Ανδρέας, ο πρώτος δάσκαλός του στη μουσική, οι τραγουδιστές, οι πολιτικοί, οι κόρες του, ο γιος του. Ο Οδυσσέας, βέβαια, για να μην ξεχνιόμαστε.

Όταν αυτή η διήγηση τελείωσε (κάπου στον Νοέμβριο του 2011) και το περιεχόμενό της είχε πάρει το δρόμο για το τυπογραφείο, η αρρώστια δεν είχε βρει ακόμα τον Θάνο. Τον βρήκε μερικά χρόνια αργότερα, απροετοίμαστο, όπως βρίσκει όλους μας το αναπάντεχο. Την ημέρα που αποχαιρέτησε τη ζωή, δεν είχα την παραμικρή ιδέα ότι υπήρχε αυτό το βιβλίο παρά το γεγονός ότι παρακολουθούσα στενά τις πορείες τόσο του Θάνου όσο και του Οδυσσέα.

Φαίνεται πως κατά κάποιο τρόπο ήταν «γραμμένο» να το εντοπίσω λίγες ημέρες αργότερα στις «Πλειάδες».

Ο Θάνος κι ο Μικρούτσικος, μια αυτοβιογραφία μέσα από 24 συναντήσεις είναι ένα βιβλίο που μπορεί και παίζει μουσική. Σε κάθε σελίδα του, σε κάθε γραμμή, ακόμα και στα σημεία στίξης. Λογικό από μια άποψη, καθώς ο κεντρικός ήρωας ήταν μουσικός και ο συγγραφέας στιχουργός.

Για την ιστορία, Μικρούτσικος και Ιωάννου συνεργάστηκαν με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο ένας έγραψε στίχους και ο άλλος μουσική, για να ερμηνεύσουν κατά κύριο λόγο ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Γιάννης Κότσιρας.

Ο εμπνευσμένος, «παιχνιδιάρικος», τίτλος ανήκει στην σύζυγο του Οδυσσέα Ιωάννου, Ντέπη Παπάζογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου