Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

"Ημερήσια Διάταξη" του Ερίκ Βυϊγιάρ

   Συγγραφέας: Éric Vuillard
   Τίτλος πρωτοτύπου: L'Ordre du jour
   Είδος έργου: Ιστορικό μυθιστόρημα - Αφήγημα
   1η έκδοση στη γαλλική γλώσσα: Actes Sud, Αρλ 2017
   Ελληνικός τίτλος: Ημερήσια Διάταξη
   Μετάφραση: Μανώλης Πιμπλής
   Εκδόσεις: Πόλις
   Έτος έκδοσης: 2018




**Γράφει ο Νίκος Γιαννόπουλος
Δημοσιογράφος

Σε 160 σελίδες, όχι παραπάνω, απαντώνται δύο πολύ σημαντικά ερωτήματα. Ποιοι χρηματοδότησαν τον Χίτλερ και τη ναζιστική υστερία που σκόρπισε τον όλεθρο στον πλανήτη; Ήταν πράγματι τόσο ισχυρή η στρατιωτική μηχανή του Αδόλφου που του επέτρεπε τα υπερφίαλα και συνάμα καταστροφικά σχέδια που, δυστυχώς, έβαλε σε λειτουργία;

Ο Ερίκ Βυϊγιάρ, αυτός ο κομψοτέχνης της γραφής, απαντά πειστικά μέσα από την Ημερήσια Διάταξη, το βιβλίο-φαινόμενο του 2017 που –δικαίως- τιμήθηκε με το βραβείο Concourt του ίδιου έτους. Ένα, όπως το όρισε ο Γιώργος Περαντωνάκης στο bookpress.gr, «μυθιστόρημα χωρίς μυθοπλασία».

Τα γεγονότα στα οποία ο Γάλλος συγγραφέας στηρίζει το έργο του είναι γνωστά. Το 1933 οι Γερμανοί μεγαλοβιομήχανοι αποφασίζουν να στηρίξουν οικονομικά το εγχείρημα του Χίτλερ, με το αζημίωτο βέβαια. Τεράστια ονόματα της γερμανικής οικονομικής ζωής περνούν μια βόλτα ένα χειμωνιάτικο βράδυ του 1933 από τα γραφεία του Φύρερ έτσι ώστε να ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Χίτλερ, κρίνει ότι έχει έρθει η ώρα να υποτάξει τη χώρα που γεννήθηκε, την Αυστρία, πριν αρχίσει το μακελειό στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον πλανήτη. Αφού εξευτελίζει τον Αυστριακό καγκελάριο, οι ορδές του μπαίνουν στην Αυστρία, αλλά τα τεθωρακισμένα κολλούν στους βούρκους της αυστριακής επαρχίας· ένα σημάδι ότι η ανίκητη γερμανική μηχανή ήταν ανίκητη μόνο στη θεωρία, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και στα χρόνια του πολέμου.

Ακροβατώντας με απαράμιλλη μαεστρία μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού και με τη λεπτή ειρωνεία να κάνει συχνά-πυκνά την εμφάνισή της μεταξύ των γραμμών, ο Βυϊγιάρ αποδεικνύει στην πράξη ότι οι ταμπέλες για τη λογοτεχνία είναι ίσως κάτι πεπερασμένο. Το βιβλίο αυτό δεν είναι ούτε ιστορικό αφήγημα, ούτε μυθιστόρημα. Είναι απλά η Ημερήσια Διάταξη, ένα βιβλίο που γράφτηκε από το χέρι ενός πολύ ταλαντούχου και καλλιεργημένου γραφιά.

Ο Βυϊγιάρ βέβαια δεν είναι μόνο γραφιάς. Είναι και σκηνοθέτης, είναι και ποιητής, είναι και νομικός, είναι και πολιτικός επιστήμονας. Είναι πάνω από όλα όμως ένα φωτεινό πνεύμα που ξέρει να διηγείται ιστορίες με το δικό του προσωπικό στιλ.

Τώρα που οι συζητήσεις για το φασισμό και τα αίτια ανόδου του (και στην Ελλάδα) συζητώνται και πάλι εκτενώς στη δημόσια σφαίρα λόγω της ιστορικής δικαστικής απόφασης για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, αποτελεί τεράστια ευκαιρία να διαβάσει κανείς το πόνημα του Βυϊγιάρ. Για να διαπιστώσει, εκτός των άλλων, ότι η περίφημη «αντισυστημικότητα» των ναζί δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμη κολοσσιαίο ψέμα για να πειστούν οι μικροαστοί αυτού του κόσμου.

Οι ναζί δεν είναι αντισυστημικοί. Είναι το τελευταίο καταφύγιο του συστήματος στην προσπάθειά του να συντηρηθεί και να αναπαραχθεί καταφεύγοντας στην ωμή βία. Τώρα πια έχει γίνει μάθημα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου